Camilla Grebe, Flickorna och mörkret

Anders Kapp har läst boken. Det här är hans recension av Camilla Grebes senaste roman.

Imponerande på så många sätt

Det är onsdag 15 november, regnet har öst ner under många dagar, resulterat i översvämmade källare och många andra problem men också utlöst ett jordskred i sluttningen ner mot älven. Det var en hundägare som larmade, skredet hade blottlagt en död kropp; den uniformerade ingripandepolisen har redan hunnit spärra av när utredaren Pirjo Lundquist från grova brott i Gävle kommer fram, hon bor i Bollnäs och hade inte så långt att åka. Liksom många andra tänker Pirjo på en enda sak: kan det handla om Ella Stenbeck? Sjuttonåriga Ella försvann härifrån för ganska precis ett år sedan och Pirjo var en del av den utredningen som trots stora insatser inte kommit i mål. Hon kan snabbt konstatera att den här kroppen måste ha legat nergrävd rätt länge, det verkar i och för sig vara en ung tjej men mycket kortare än Ella och resterna av kläderna stämmer inte heller. Det här är någon annan. Camilla Grebe har gjort det igen, hon vägrar upprepa sig, hittar ständigt nya vägar. Tjejer som är utsatta på olika sätt är inget ovanligt tema inom genren men det här är ovanligt starkt, särskilt när det gäller svåra och utbredda konsekvenser, både över tid och rum.

Huvuddelen av handlingen är förlagd till Storforsa, ett fiktivt litet samhälle i Hälsingland som ändå har en ganska exakt geografisk placering vid Ljusnans västra strand; närmaste något större ort är Bollnäs, knappt tre mil söderut, på vägen dit passerar man Arbrå. Det här är sjunde delen i Grebes pågående svit Flickorna och mörkret, nästan identisk med denna boks titel som dock bör skrivas med versalt M, Flickorna och Mörkret, Mörkret är nämligen här namnet på en plats, ett skogsparti vid älvstranden nära Storforsa där den döda kroppen hittades.

Läs hela recensionen här.

Camilla Grebe

Camilla Grebe är född 1968 och bor i Portugal. Hon är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan och var bl.a. med och startade ljudboksförlaget StorySide samt har arbetat som marknadsdirektör på Lernia och som vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus. Grebe debuterade 2009 tillsammans med sin syster Åsa Träff med Någon sorts frid. Serien om psykoterapeuten Siri Bergman följdes upp med Bittrare än döden 2011, Innan du dog 2012, Mannen utan hjärta 2013 och Eld och djupa vatten 2015.

Bittrare än döden och Innan du dog nominerades bägge till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2010 respektive 2012.

Camilla Grebe har även skrivit thriller-trilogin Moskva Noir tillsammans med Paul Leander-Engström, vilket resulterade i tv-serien ”Dirigenten” med Adam Pålsson i huvudrollen..

2015 debuterade Camilla Grebe som författare på egen hand med den hyllade psykologiska thrillern Älskaren från huvudkontoret. Den har hittills översatts till 21 språk och rättigheterna har sålts till New Line, ett av USA:s mest välrenommerade filmbolag. Producent är Andrew Lazar, producent bakom bl.a. den Oscarsbelönade ”Sniper”. I samband med utgivningen av den engelska utgåvan (The Ice Beneath Her) utsågs Grebe till en av Amazon UK:s ”rising stars” 2016.

Camilla Grebe har prisats för sina kriminalromaner. 2017 kom Husdjuret, den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin, belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito 2018. Även Skuggjägaren (2019) utsågs till årets bästa svenska kriminalroman med motiveringen: ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv”, och belönades med den prestigefulla Glasnyckeln 2020. 2021 följde Camilla Grebe upp framgångarna med ännu en titel i serien: Alla ljuger.

2023 ingick Camilla Grebe ännu ett kreativt samarbete, denna gång med sin son Carl David Pärsson. Det resulterade i skräckthrillern Lånaren, som även den nominerades till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska deckarakademin.