Jonas Moström, Drottningen

Jonas Moströms nya bok Drottningen är här. Jag såg den direkt när jag kom in på bokhandeln dagen efter boksläppet och som alltid hamnade den längst upp i min läshög. Jag har läst alla hans böcker och skrivit ett stort antal recensioner. Efter åtta böcker med kriminalkommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jensen och sedan elva böcker med Axberg och psykriatiker Natalie Svensson börjar båda kännas som goda vänner. I Drottningen får personen Johan stå tillbaka en del men Nathalies arbete som psykiatriker och deras familjeliv synliggörs desto mer. Det här är den tyngsta boken av flera olika orsaker.

En kort sammanfattning av bokens handling är att Sveriges miljöminister befinner sig i Sundsvall och har ett rum på hotell Knaust mitt i centrala Sundsvall. I Bråsjö, den by utanför stan där Axberg växte upp, ligger en nybyggd pappersfabrik och ministern är inbjuden till invigningen. Morgonen efter hittas han död på en grisfarm i samma by. Han är nergrävd i en dynghög och hårt ansatt av afrikanska soldatmyror. Eftersom fabrikens uppstart är omstridd av klimataktivister så faller misstankarna direkt på dem. Johan, Natalie och de andra i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkallade till fallet, vilket ställer till en del problem för Johan som arbetar på deltid och är hemma med lille Noah. Det här är starten på en rad händelser som utvecklas till en mardröm för ett flertal personer och som också påverkar Johan Axberg och Natalie Svenssons privata liv.

Det finns flera saker som gör att jag ser den här boken som Moströms tyngsta………

  • Med sina 566 är jag ganska säker på att det här är den tyngsta bok som Moström skrivit.
  • Handlingen är tuffare än i tidigare böcker med ett stort persongalleri och många händelseutvecklingar.
  • Drottningen är också råare än i tidigare böcker.
  • Språket är som alltid bra men här finns en tuffare jargong.
  • Det är ett djärvt grepp att använda kungahusets drottning som en del av handlingen, vilket ger en intressant flertydighet i bokens titel.
  • Här återkommer också flera mycket mörka personligheter från tidigare böcker, vilket lägger en extra tyngd på handlingen.
(null)

Jag blev lite osäker i början av min läsning, glad att den utspelade sig kring Sundsvall men det kändes lite rörig och invecklat. Det blev också förvillande med tid och klockslag under de händelserika dagarna när flera personer samtidigt rör sig på olika platser. Mina farhågor besannades turligt nog inte för snart befann jag mig i en intressant mordutredning där Nathalie Svensson har svårt att skilja på hjärta och handling och Axberg får ta stort ansvar för lille Noha. Historien rör sig smidigt framåt genom flera  berättarröster som tar mig fram till ett för mig helt oväntat avslut. I bokens epilog får jag sedan en bra förklaring, inte på mitt förvillade tidsbegrepp men på tidigare frågor och ledtrådar som strategiskt lagts in i berättelsen. Ett riktig bra och idérikt upplägg.

Vi är många som tjatat på författaren om att skriva mer om Sundsvall och det har han hörsammat. Jonas Moström firar 20 år som författare i år och lägger nu delar av handlingen till hotell Knaust i Sundsvall. Här bodde han och hans fru som unga AT-läkare under de år hotellet var omgjort till lägenheter och på bottenvåningen fanns då under en tid också en saluhall. Flera av Moströms böcker har sedan utspelat sig på det anrika Hotell Knaust som grundades 1891 av Adolf Fredrik Knaust. Mest förknippas hotellet med sonen Oskar Knaus och den solfjäderformade trappan. De flesta känner till myten om hur en kung eller kavallerilöjtnant ridit uppför trappan på en häst. Trappan syns på bokens framsida. 

Först reagerade jag på att Moström startar handlingen med en invigning av en ny pappersfabrik, en batterifabrik hade varit mer relevant. När SCA tog beslutet att avveckla Ortvikens tryckpappersproduktion 2020 berördes 800 personer och flera av mina anhöriga påverkades av stängningen. Efterfrågan på tidningspapper fortsatte sedan sjunka och 2023 hade den minskat med 90%, men konsumtionen av förpackningspapper och kartonger växer däremot på grund av den digitala handeln. Så kanske är det inte så underligt att Moström valt att starta upp ett nytt pappersbruk i Medelpad, i träpatronernas fotspår där Ortviken haft sin trävaruindustri i över 170 år.

Jag följer gärna Jonas Moströms in på sitt 21 år som författare. Litteraturen speglar samhälle och tidsanda och han tar alltid upp viktiga ämnen där aktuella samhällsfrågor, funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa och olika medicinska diagnoser synliggörs. Hans yrkeskompetens som läkare ger trovärdighet, vilket känns extra viktigt när jag läser en bok. Samarbetet med författaren Arne Dahl, skrivarglädjen och uppfinningsrikedomen ger tillsammans med många års skrivande en föraning om flera spännande kriminalromaner framåt i tiden.

Jonas Moström kommer till Sundsvall dem 5-6 november för att vara med på årets Deckarfestival och samtidigt fira sina 20 år som författare på hotellet där allting började.

Maud Granholm
Basilicablogg.se

Jonas Moström

Jonas Moström är författare och läkare. Sedan debuten 2004 med thrillern Dödens pendel har han nått stora framgångar med böckerna om Sundvallspolisen Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. 2014 kom Moström med en ny serie, om psykiatrikern Nathalie Svensson, Sveriges främsta expert på psykopater och medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. De två serierna vävdes samman i Dominodöden (2015). Midnattsflickor vann 2017 Stora ljudbokspriset för bästa spänningsroman. Drottningen är den elfte fristående delen om Nathalie Svensson och Johan Axberg.