Conny Palmkvist, Räkna de lyckliga stunderna

Banner Conny Palmkvist

Den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berättelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren då människor, vapen och underrättelser korsar Sundet, både öppet och i det fördolda.

Bokomslag

I centrum står den unga Ella som flytt nazisternas förföljelser i Tyskland och som kommer till Helsingborg via Köpenhamn. I den svenska kuststaden finns Johnny, polis som överförts till Säkerhetstjänsten, och nybliven änkling med sonen Pelle som hotas av tvångsplacering på barnhem.

Johnny och Ella möts under en svår tid och på en plats plågad av krigets kalla vindar, där konsten att skilja vän från fiende är lika svår som nödvändig. Men där också hjältedåd utförs i det tysta.

BOKFAKTA:

Författare: Conny Palmkvist
Artnr/isbn: 9789137508368
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2024
Sidor: 443 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 145/225/28
Vikt: 519 gram
Genre: Skönlitteratur

FÖRFATTAREN:

Conny Palmkvist, född 1973, är författare, redaktör och litteraturkritiker. Han debuterade 2005 med den uppmärksammade och kritikerhyllade dokumentärromanen Hej då, allihopa. Sedan dess har han skrivit ytterligare många böcker som inte bara älskats av läsarna utan dessutom tilldelats priser och stipendier, till exempel Sundets röda nejlikor som utkom 2020. Mina fem regler för livet (2021) är Conny Palmkvists första bok för unga läsare. Han bor i Helsingborg med sin familj.

RECENSION:

April 1940, Hitler härjar i Europa, Danmark och även Norge är på väg att falla. Ella Goldschmidt är judinna, hon inser att hon måste lämna Köpenhamn, men vart ska hon ta vägen? Hennes föräldrar vill att Ella lämnar. De blir kvar, fadern är läkare och tror att han behövs än så länge i Köpenhamn. Ella får hjälp att ta sig över sundet till Sverige, gå över isen. Hon får sällskap av två engelsmän och en vägvisare.

Det blir en skräckfylld strapats, isen är delvis öppen och en av engelsmännen försvinner i det iskalla djupet. Hon blir omhändertagen när hon utmattad kommer till Helsingborg med förfrusna händer. I Helsingborg finns poliserna Johnny och hans kollega Falk. Deras uppgift är att registrera alla som tagit sig över till Sverige via Danmark.

Fler och fler tyska soldater anländer till Helsingborg i uppdrag att ta sig vidare norrut i landet, mot Norge och Finland för att ansluta till tyska trupper som nu krigar i Sovjetunionen. Myndigheten i Helsingborg med polisens hjälp vill få detta att flyta på smärtfritt men nu är det svårt att skilja på vän eller fiende.

När Ella en dag får syn på SS mannen Herman Frielitz på gatan brister det, han är den person hon flytt från. Nu finns han här i Sverige, hon är helt utlämnad och skyddslös.

En välskriven bok om den historiska utvecklingen under kriget. Det ockuperade Danmark och sen Sverige som försöker hålla sig neutralt.

Första delen i en trilogi. En stark och berörande roman. Jag kommer att läsa del två när den kommer ut.

Den får betyg 5/5 i betyg

/Monica Gullman

PS. Boken är med i Låna&Läs 24/25.