Hanna Ljungberg, Silverregn

Banner Hanna Ljungberg

Småland 1944. Med block och penna i cykelkorgen trampar receptionisten Sigun Lind iväg mot sitt livs första intervju. Äntligen ska hon få chansen att skriva en artikel. Men utanför Bäckebo slås hon till marken av en enorm tryckvåg medan himlen täcks av ett regn av silver. När Sigun undersöker skrotet som fallit från skyn ser hon ett hakkors och en örn.

Bokomslag

Sommaren som Sigun trodde skulle bli startskottet på en karriär som journalist blir istället en tid som förändrar både hennes liv och utgången av andra världskriget. Föremålet som exploderar visar sig nämligen vara en tysk testraket. Kan detta vara den hypermoderna V2-raketen som de allierade fruktar?

Sigun dras in i en händelsekedja där två agenter, tyske Wilhelm och brittiske Tom, kämpar för att få kontroll över raketens hemligheter. Kärlek, svek och lögner är viktiga komponenter i spelet och trots att alla tre befinner sig på neutral mark krigar de i allra högsta grad – för sina länder, för sina liv och för rätten att älska.

Silverregn är en roman med högt tempo som bygger på verkliga händelser.

BOKFAKTA:

Författare: Hanna Ljungberg
Artnr/isbn: 9789180505802
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2024
Sidor: 416 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 145/222/31
Genre: Romaner

FÖRFATTAREN:

Hanna Ljungberg är journalist och kommunikatör. Hon har tidigare varit programledare på P4 Skaraborg men arbetar nu i Försvarsmakten. När hon var 14 år såg hon Memphis Belle för första gången. Det blev starten på ett nästan osunt intresse för andra världskriget.

Hanna har diabetes och fick inte bli stridspilot, vilket var hennes dröm, så istället blev hon journalist för att få mesta möjliga spänning i tillvaron. Hon har jobbat bland annat i Skövde, Vara, Skara och Götene, och dessutom som kulturarvskommunikatör i Västra Götalandsregionen. Hanna bor på historisk mark intill Varnhems klosterkyrka, älskar museer och förstår egentligen inte hur hon hinner med att skriva – hon har nämligen fem barn!

RECENSION:

13 juni 1944, en tysk testraket slår oväntat ner i Nybro i Småland, en raket vars mål var London, men någon tryckte på fel knapp.

Sigun Lind är receptionist på lokal tidningen, hennes dröm är att få skriva reportage, som journalist. Hon råkar befinna sig i närheten av nedslaget, hon ser ett silverregn, lösa raketdelar som sprids ut över området, och hon slås till marken av tryckvågorna med
sin cykel. Hon vill skriva om händelsen men hennes chef säger ifrån. Han ger jobbet till en manlig anställd. Hon har länge stått ut med hans liderliga blickar och tafsande händer, nu börjar hjon få nog.

Tom, brittisk soldat är krigsskadad men blir av sin överordnade skickad till Nybro för att leta raketdelar och ta reda på mer om vilken typ av raket som kraschat i Småland.

Wilhelm är en tysk soldat och har också jobbat med att konstruera raketen V2. Han kommer till Nybro som spion för att samla ihop raketdelar och undersöka vad som hänt.

Dessa tre möts av en slump. Sigun på grund av sin nyfikenhet, Wilhelm och Tom som båda söker efter svar. Var det verkligen en V2? Tyskarnas nya livsfarliga vapen som skulle bli förödande för de allierade och särskilt London som är deras specifika mål.

En spännande bok med högt tempo. Författaren är kommunikationschef inom Försvarsmakten och har dokumenterat vad som hände i Nybro i Småland 1944.

Den får betyg 4/5 i betyg

/Monica Gullman

PS. Boken är med i Låna&Läs 24/25.