En dag står en smutsig, främmande liten pojke i Seijas tulpanrabatt. Inför hans vidöppna ögon svämmar hennes modershjärta över, men han vägrar säga ett ord.
Kriminalkommissarien Minna och hennes sidekick Timo underrättas men ingen har efterlyst något barn. Vem är pojken och var kommer han ifrån?
När fotografen Gloria flyttar in i kollektivet i skogen känner hon att hon har hittat hem. Hon njuter av friheten och kamratskapen, blind för det som pågår omkring henne. Då sanningen till sist uppenbaras är det för sent för henne att kunna ta sig därifrån.
I Kuhmo i norra Finland utspelas denna skoningslösa spänningsroman, i en vildmark som är lika vidunderligt vacker som skrämmande.
BOKFAKTA:
Författare: Johann Holmström
Artnr/isbn: 9789100194888
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2024
Sidor: 428 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 143/223/33
Genre: Spänning, Deckare
FÖRFATTAREN:
Johanna Holmström, född 1981, är en finlandssvensk författare som fick sitt genombrott med den prisbelönta novellsamlingen Camera Obscura år 2009. I sina romaner och noveller analyserar hon ofta människans mörkare impulser, speciellt inom familjerelationer. 2002 utkom novellsamlingen Handbok för klardrömmar, som nominerades till Runebergspriset. 2023 tilldelades hon Karin Boyes litterära pris.
RECENSION:
Prisbelönt finlandssvensk författare.
Låna & Läs utbudet är spännande. Ett utbud som också breddar mitt läsande. Jag greppar en bok i L&L hyllan, en bok som efter något kapitel visar sig bli en läsupplevelse. Som denna, Vargens unge.
Kuhmo i norra Finland. Björn och vargstammarna är stora i skogarna runt bebyggelsen. Det är maj 2023 när Seija hittar den lille pojken smutsig och trasig i sin trädgård. Hon tar in honom, tvättar honom och ger honom mat. Han pratar inte, är ca tre år. Hon polisanmäler men ingen verkar sakna honom så han blir kvar hos Seija och Tarmo tills vidare.
Boken hoppar i handlingen, nu är det oktober 2019. Fotografen Gloria kommer med sin tio-årige son Lukas till kollektivet Toivola i Kuhmo. En plats hon blivit nyfiken på och gärna vill se som fotograf.
Kollektivet är självförsörjande har ca 50 medlemmar. Man odlar sin egen mat, fiskar i älven och jagar viltet i skogen. Har en smedja, vävstuga, snickarverkstad och en hytta där man säljer konsthantverk. De har djur, kor, får, hästar, grisar och höns. Ett välskött litet samhälle i samhället. Gloria flyttar in i kollektivet. Alla måste bidra med något, hon bidrar med att städa, laga mat och rensa i trädgården. Hon och Lukas bor på prov ett tag men blir sedan godkända som medlemmar. Lugn och skapande harmoni genomsyrar platsen. Hon känner att här hör hon hemma, hon får läka sina trasiga nerver och andas den friska luften.
Ledarskapet för kollektivet är Sylvi och Mauno, båda 50 år gamla. De styr handfast men med kärlek och empati. Glorias syster Matilda liknar kollektivet vid en sekt, hon vill att de flyttar därifrån. Särskilt Lukas borde få bo hos sin pappa också, en pappa han inte träffat på flera månader. Gloria tvingas lämna ifrån sig Lukas men fortsätter att bo kvar i kollektivet.
När pandemin börjar härja i Finland bestämmer ledarna att kollektivet ska isolera sig helt för att slippa bli vaccinerade. Det fungerar ett tag men smittan tar sig ända in i Toivola och alla blir sjuka en efter en…
När Sylvia och Mauno flyttar ut och Isak och Mustonen tar över förändras stämningen i kollektivet. Alla känner av den nya tågordningen men man blundar och säger inget, när människor börjar försvinna spårlöst blir Gloria orolig, hon känner att hon måste lämna kollektivet men hur? De nya ledarna har koll på henne, bevakar varje steg hon tar.
Karaktärerna, vildmarken, de djupa skogarna, varg och björn gör att boken blir en bladvändare.
Den får högt betyg 5/5
/Monica Gullman
PS. Boken finns med i Låna&Läs 24/25