Mattias Edvardsson, Gravglänta

Banner Mattias Edvardsson

En sen eftermiddag i maj 1989 försvinner åttaåriga Robin spårlöst när han leker kurragömma i skogen. Hans lekkamrater pekar snabbt ut en förövare, men den unga polisassistenten Gunni Hilding, som kastats in i utredningen av en tillfällighet, misstänker att de är på fel spår.

Bokomslag

Fem år senare, under den heta VM-sommaren 1994, blir en turistande pojke bortrövad från campingen i det idylliska Beddingestrand. Gunni ser genast likheter med ”Robinfallet” och hoppas att äntligen kunna avslöja sanningen. Men om hon har rätt innebär det att en mycket farlig man går fri på Söderslätt.

”Gravglänta” är den första delen i Brottsplats Söderslätt, en serie kriminalromaner om polisassistent Gunni Hilding och hennes kollegor i Trelleborgs polisdistrikt.

BOKFAKTA:

Författare: Mattias Edvardsson
Artnr/isbn: 9789137506593
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2024
Sidor: 350 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 145/225/37
Genre: Spänning, Deckare

FÖRFATTAREN:

MATTIAS EDVARDSSON är författare och gymnasielärare i svenska och psykologi. 2016 debuterade han på Forum med boken ”En nästan sann historia” och 2018 fick han ett stort internationellt genombrott med spänningsromanen ”En helt vanlig familj”. Den är översatt till trettiotre språk och har älskats av både kritiker och läsare. Mattias bor med sin familj i Löddeköpinge utanför Lund.

RECENSION:

Ingen kan som Mattias Edvardsson skriva böcker som gnager sig in under huden. Krypande, otäckt, psykologiskt spännande. En bok jag inte släpper förrän sista sidan är läst.

Maj 1989, platsen är Gabeljung. Åttaårige Robin vill cykla till skogen med sina kompisar, Daniel och Dennis. Hans mamma litar inte riktigt på grannpojkarna, de är inte snälla, får Robin att ofta gråta. Hon säger, en kort stund, kom hem till klockan 18 då vi ska äta.
Men Robin kommer inte hem. Daniel och Dennis säger att han försvunnit under kurragömmaleken i skogen. Alla grannar ger sig ut för att leta.

Polisen, Gunni Hilding, får ett anrop om en försvunnen pojke. Hon och hennes kollega Jörgensen är snabbt på plats och deltar i sökandet. Det är hon tillsammans med Robins mamma som hittar pojken i ett kärr, död.

Nu drar en omfattande utredning i gång, Gunni ingår, hon har vuxit upp i trakten och kan omgivningen väl. Hon bär på sina egna demoner som utslängd och avhoppad medlem i Jehovas vittnen. Hennes familj och släkt har varit medlemmar i många år. Hennes pappa är äldstebror, tillhör det översta skiktet i klanen.
När Gunni var 17 år fick hon stå till svars för något hon inte gjort. Hon hade kunnat erkänna med böjd nacke men hon stod upp för sig själv och blev utesluten ur gruppen. Hon fick lämna sin familj, mor och sin älskade lillasyster Gerd.

Pojkarna Dennis och Daniel, sex och åtta år, blir förhörda flera gånger. De blir snart misstänkta för att ha dödat sin lekkamrat. Barn i den åldern kan inte dömas för mord i en rättegång så utredningen läggs till handlingarna som ett kallt fall. Men bara misstanken gör att det får konsekvenser för den familjen lång tid framöver.

Fem år senare, en midsommarafton hittar polisen en död sjuårig pojke i en skogsdunge. Gunni som är på plats ser samband mellan mordet på Robin fem år tidigare och nu öppnas den gamla utredningen igen. Hon trodde aldrig på att Dennis och Daniel dödat sin kompis.

Så skickligt skriven av författaren, hur en vanlig vardag förvandlas till något mörkt och skrämmande. Sista sidorna talar om vad som egentligen hände 1989 och 1994 och jag kan äntligen slå igen boken.

Hoppas nu att det inte dröjer så länge innan nästa bok i serien ”Brottsplats Söderslätt” kommer för det här är en författare jag vill följa i bok efter bok.

Den får betyg 5/5

/Monica Gullman

PS. Boken finns med i Låna&Läs 24/25