Ulrika Ewerman, Jag: En roman om Karin Larsson

Banner författarfoto

När Karin kliver av tåget i Grez-sur-Loing utanför Paris vet hon inte att hennes liv är på väg att förändras för alltid. Efter flera års studier på Konstakademien är hon en stigande konstnärsstjärna och ska äntligen få möjlighet att inspireras av naturen och måla plein air. Hon ser framför sig en sommar med oljefläckiga fingrar, tidiga morgnar och stilla samtal med konstnärskollegor. Ett säkert äventyr med tydligt slutdatum.

Bokomslag

På plats i konstnärskolonin finns en brokig skara människor, men ingen sätter lika stora spår hos Karin som Carl. Redan när hon hör en viskning om den etablerade målaren och illustratören tänds en gnista som sakta växer sig starkare. Snart ställs hon inför ett omöjligt val som kommer att eka genom generationer.

Jag: En roman om Karin Larsson är en fiktiv skildring av en av Sveriges största kreativa ikoner. Det är en berättelse om konstnärskap, kärlek och att förlora sig själv till förmån för någon annan. Med hjälp av gedigen research har Ulrika Ewerman skrivit en roman som riktar strålkastaren mot en konstnär som har satt sin prägel på allt från mode och textilkonst till inredning och möbeldesign.

BOKFAKTA:

Författare: Ulrika Ewerman
Artnr/isbn: 9789189820531
Förlag: Bookmark förlag
Utgiven: 2024
Sidor: 241 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 140/215/20
Genre: Roman

FÖRFATTAREN:

Ulrika Ewerman är uppvuxen i Uppsala och numera bosatt i Stockholm. . Efter att ha levt med skuggan av sin syster över sig genom hela sin uppväxt påbörjade hon ett researcharbete för att hitta svar om vad som egentligen hände den ödesdigra sommaren 1966. Resultatet av hennes sökande blev den verklighetsbaserade debutromanen Monica Magnus 1966 om systern Monica som hon aldrig fick möjlighet att träffa.

Hennes andra roman, Ormens år, är en roman om kärlek, mörka familjeband och syskonskap men också om viljan att frigöra sig från den roll man tilldelats.

2023 dök hon in i Carl och Karin Larssons värld då hon skrev Ett hem tillsammans med Elsa Billgren och Carl Larsson-gården. Ewerman är utbildad på Konstfack och ägnade sig, parallellt med att skriva om paret Larssons världsberömda konstnärshem, även åt att jobba på konstverket ”Karin Larsson flyttar hemifrån” som ställdes ut på Liljevalchs vårsalong 2024. Hösten 2024 är hon aktuell med romanen Jag: En roman om Karin Larsson.

RECENSION:

Året är 1882 Karin Bergöö ska tillbringa sommaren i franska Grez sur Loing med några konstnärsvänner. De ska njuta av det vackra landskapet, ljuset, maten och att måla, plein air. Karin är en kommande konstnär redan uppmärksammad i dessa kretsar. Hon har studerat flera år på Konstakademin i Stockholm.

Efter några veckor ansluter den redan etablerade konstnären Carl Larsson. Han har utstrålning och karisma men har rykte om sig att vara skör och ömtålig, en person som kvinnor vill ta hand om och vårda. Karin blir förälskad i Carl, hon blir varnad, han kommer att ta all din kraft och energi, ditt målande kommer att hamna i andra hand.

Men Karin och Carl blir ett par. Att hon målar bättre än honom har han svårt att acceptera. För att hålla honom lugn och på bra humör gömmer hon sina tavlor. Hon anpassar sig till hans både bra och dåliga dagar. Hon älskar honom och vill att han ska mår bra.

När Carl friar till Karin säger hon att hon har ett villkor. Hon vill fortsätta utveckla sitt konstnärskap. De ska måla tillsammans i en ateljé, sida vid sida. Självklart, säger han. Men så blir det inte. Till slut måste hon välja, antingen bryta upp och fortsätta sin konstnärliga väg eller kliva åt sidan för att låta Carl utveckla sitt konstnärskap. Hon ska finnas där stödja och stötta när han kräver det. Hon älskar honom och kommer aldrig att lämna honom.

Jag blir så berörd av att läsa om Karins liv, boken är ju delvis en dokumentärroman. Språket är vackert, boken är en läsupplevelse om en kvinnas val att förlora sig själv för kärleken till en annan människa.

Den får 5/5 i betyg.

/Monica Gullman

PS. Boken finns med i Låna&Läs 24/25