Katarina Widholm, Älskade Betty

Dags att ta farväl av älskade Betty

Året är 1955 och det har gått fyra år sedan Bettys make Olof avled. Betty kämpar med känslor av otillräcklighet och tyngs av bördan att ensam sörja för barnen Martina och Anders. Minst lika stor är också skulden och skammen för vad som hände mellan henne och Martin Fischer i Köpenhamn när Olof låg på sin dödsbädd.

Betty har hittills hanterat sina inre våndor genom att skjuta undan tankarna på Martin och förbjuda barnen att tala om Olof. Men Betty börjar inse att hennes livsval påverkar de som står henne närmast. Kanske särskilt Martina, som har lämnat skolan för att på heltid ägna sig åt musiken och som börjar bli vuxen.

En dag vänds allt upp och ner. Betty tvingas ta tag i sitt förflutna och bestämma sig för vad hon egentligen vill. Men vågar hon verkligen följa sina innersta känslor?

Älskade Betty är den fjärde, avslutande delen i Katarina Widholms succéserie Böckerna om Betty som prisats och hyllats av både läsare och kritiker.

Martina har i denna bok hunnit bli sjutton år, alltså lika gammal som Betty var när hon kom till Stockholm och påbörjade sin anställning som hembiträde hos doktorsfamiljen Molander. Betty inser att hennes dotter börjar bli vuxen och att hon till stora delar lever ett annat liv, helt olikt Bettys.

Katarina Widholm

Katarina Widholm är född 1961 i Hälsingland. Efter en tid i Stockholm och utomlands har hon återvänt och är nu bosatt i Hudiksvall och Hassela. Hon arbetar numera som författare på heltid.

Med debuten Räkna hjärtslag fick hon ett stort genomslag och boken älskades och läsarna och hyllades av en enig kritikerkår. Framför allt framhölls hennes förmåga att fånga tidsandan och ge hembiträdet en plats i litteraturen. Under arbetet med debutromanen ägnade Katarina Widholm stor tid åt research, plöjde tusentals tidningssidor, hushålls- och kokböcker, musik och film från tiden – allt för att lära känna Bettys värld. Men nu tar hon farväl av Betty.

×