Lucinda Riley, Olivträdet

Banner Lucinda Riley

För alla som älskar Lucinda Rileys De sju systrarna-serie kommer här en fristående roman om passion, hemligheter och lögner.

Bokomslag

Det har gått tjugofyra år sedan Helena hade en magisk sommar på Cypern och blev kär för första gången. När hon ärver det nu förfallna huset Pandora av sin gudfar, återvänder hon för att tillbringa sommaren där tillsammans med sin familj.

Men idyllen döljer ett nät av hemligheter och när Helena av en tillfällighet träffar sin ungdomskärlek sätts en kedja av händelser igång som riskerar att förstöra allt. Framför allt för Helena och hennes tonårsson Alex. Livet kommer aldrig att bli detsamma igen om Pandoras hemligheter avslöjas.

Olivträdet är ett känsloladdat familjedrama som utspelar sig i vacker Medelhavsmiljö.

Bokfakta:

Författare: Lucinda Riley
Artnr/isbn: 9789180063173
Förlag: Bazar Förlag
Utgiven: 2024
Sidor: 511 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 145/225/38
Genre: Skönlitteratur

FÖRFATTAREN:

Lucinda Riley (1965–2021) föddes på Irland och efter en tidig karriär som skådespelerska inom film, teater och tv, skrev hon vid 24 års ålder sin första bok. Hennes romaner har översatts till 40 språk och fortsätter att beröra människor runtom i världen. Speciellt Sju systrarna-serien har blivit ett globalt fenomen och skapat en egen genre. Det finns också planer på att utifrån böckerna skapa en tv-serie i sju säsonger.

Hennes böcker har nominerats till en mängd olika priser och 2020 belönades hon med Dutch Platinum-priset som tilldelas en bok som sålt över 300 000 exemplar under ett år – ett pris som senast tilldelats J K Rowling för Harry Potter.

RECENSION:

En älskad författare vars böcker sålts i 50 miljoner exemplar världen över. Lucinda gick bort i cancer 2021, endast 56 år. Hennes stora genombrott kom när böckerna om de Sju systrarna skrevs. De blev ett globalt fenomen. Hennes böcker är underhållande med mörka hemligheter, missförstånd. Kärlek och vänskap genomsyrar böckerna som ofta är omfattande på 400-500 sidor. Så även Olivträdet, den skrev hon 2016 och den har först nu 2024 översatts till svenska.

Olivträdet handlar om Helena som efter 24 år återvänder till semesterhuset Pandora. Ett hus hon fått i arv efter sin gudfar Angus. Det är med blandade känslor hon kommer tillbaka. Det var där hon som 15 åring träffade sin första stora kärlek, Alexis.

Hon ska tillbringa sommaren med sin familj, en dumpad väninna som bjudit in sig själv, en kompis till hennes man kommer med två barn. Och en tonårig dotter till hennes man från ett tidigare äktenskap som han inte träffat på ett antal år. Efter mycket stök är alla samlade på Pandora, sommarlovet kan börja.

500 sidor ren underhållning, bra sommarläsning. Har svårt att pausa boken, vill ju se hur de ska klara allt som dyker upp. Hemligheter, som pockar på att komma fram i ljuset. Barnen som stillatigande iakttar hur de vuxna beter sig där mitt i sommarparadiset.

Detta är författarens första bok, den håller lika bra som de böcker hon skrev efter denna. Hennes böcker läses i första hand av kvinnor, För mig blev boken en bladvändare.

Den får 4/5 i betyg

/Monica Gullman

PS. Boken är med i Låna&Läs 24/25