Årets bok-vinnaren tillbaka med stilsäkert vindlande berättelse!
Majalis är tilltufsad av den stora världen och den olyckliga kärlekens grymhet när hon återvänder till föräldrahemmet från Dublin. Bakom det ombonade och bekanta anas att det inte heller hemma i tryggheten alltid varit ljust. Nu är båda föräldrarna döda och Majalis bläddrar i moderns dagbok i jakt på svar. Samtidigt bildar hon en treenighet med grannarna Stigga och Torsten för att försöka få stopp på den hotande exploateringen av marken och berget. Berget, ja På 1600-talet brottades på samma plats en kvinna vid namn Nienna mot herrarnas råa ignorans av naturens krafter.
I Mödramärg fördjupar sig Tina Harnesk i en annan del av den samiska historien och sin egen lulesamiska släkts öden. Vi får följa två kvinnoöden i två tidsåldrar. I fokus står såväl moderskap som exploateringen av Sápmi. Berättat med Tina Harnesks varma unika språkglädje som känns igen från den hyllade debuten och Årets bok-vinnaren Folk som sår i snö. Det nutida gruvhotet i Mödramärg är fiktivt, men just nu pågår ett flertal liknande processer runt om i Sápmi där samer och naturskyddsorganisationer slåss för att freda markerna.
TINA HARNESK är född 1984 och bor på ett berg utanför Arvidsjaur med sin man och barn. Hon är uppvuxen i Jokkmokk. Hennes debut Folk som sår i snö utsågs till Årets Bok 2023 och rättigheterna har sålts till 20 lände
Sagt om Folk som sår i snö:
”Människorna berörde och engagerade mig så innerligt, de blev mina vänner, mina nära. Jag ville stiga in i boken och stanna med dem, följa dem ännu ett stycke.”
– Stina Wollter
”… en fantastisk historia och läsupplevelse. Berättad med kärlek och ett så levande och så vackert språk att ögat nästan tåras [ ] en måste-bok för alla läsintresserade, kanske rentav årets julklapp för läsande människor…”
– Gunnel Ekman, Norrbottens-Kuriren
”… som hon gör det! Hennes roman är burlesk och halsbrytande, befolkad av färgstarka oförglömliga karaktärer.”
– Ingalill Mosander, Aftonbladet
” det är otroligt fint […] jag dras verkligen in i berättandet.”
– Titti Schultz, SVT Go Kväll
”En av årets bästa […] Det här är inte bara en generationsroman, det är en riktigt härlig läsupplevelse.”
– Annelie Henrysson, Blekinge Läns Tidning
”En lysande debut som värmer som dubbla lovikkavantar i arktisk kyla.”
– Monika Israelsson, Aftonbladet söndag
Recension av @carolinesbokhylla
Mödramärg då? En roman som får tiden att stillas och tjälen i själen att tina. Som både gör hjärtat precis överfullt och orden alldeles tomma. På en och samma gång.
Mödramärg är en vibrerande vacker och mångbottnad roman, om det lilla livet och naturen som trotsar sig själv. Om sår, skräp och skuld vid sidan av moderskap och inte minst exploateringens pris. Och, kärlek såklart. En vindlande berättelse som med skimrande språk och självklar värme tar läsaren med på en resa längs lulesamiska ödens strandkant.
Det är en bok om att hitta hem i sig själv, i sitt nu, som inte heller glömmer sitt ärende att ge röst åt den tysta och tveeggade baksidan av en svunnen men svidande samhällsutveckling.
En bok med rötter och fötter, en läsupplevelse med kärna och kraft. Som rotar sig och reser sig genom mödramärgens skugga med blicken fäst mot det stora i livet.
Författaren har en påfallande timing i sin språkkänsla och en penna som kanske mer än någonting annat famnar en sällsam och särdeles underbar språkglädje som tar andan ur läsaren. Magin är icke att missta!
Här bor en läsupplevelse som får hjärtat att brista, orden att bilda kö och andetagen att börja hacka efter gråten. Det är en roman vars ton dansar som ett norrsken i hela maggropen och berättarglädje ger återklang i någonstans mellan hjärtats kamrar. Vad säger man när känns till och med de största orden känns som föga lortlitet ingenting?
Himlastormande som en saga i ljuset 🤍
Recension av Anders Kapp
Stark och underhållande uppföljare
”Tina Harnesk gjorde en riktig succédebut med sin Folk som sår i snö våren 2023; direkt såld till femtontalet länder, utsedd till Årets bok och älskad av många läsare, ”En seriöst rolig skröna” skev jag bland mycket annat. Nu är hon tillbaka med uppföljaren Mödramärg, kvar i sina samiska rötter utforskar hon, som titeln antyder, mödraskap, men också exploateringen av Sápmi i två olika tidsepoker; i nutid finns Majalis i centrum och på sextonhundratalet möter vi en annan kvinna på samma plats, Nienna. Det är en modern version av Davids kamp mot Goliat, eller snarare två versioner, två olika kvinnor som slåss mot två olika övermakter i olika tider. Och så mycket mer än det bjuder författaren oss läslyckliga mottagare på.”
Läs hela Anders Kapps recension här.