Medelpads äldre urkunder

”Medelpads äldre urkunder” är en samling av dokument och texter som ger en inblick i Medelpads historia från 1100-talet fram till 1540. Boken är sammanställd av Algot Hellbom och publicerad av Medelpads fornminnesförening 1972. Här är en översikt över dess innehåll:

  1. Förord och Introduktion: En introduktion till Medelpads historia och betydelsen av de urkunder som presenteras i boken.
  2. Kronologisk Ordning: Dokumenten är ordnade kronologiskt för att ge en tydlig historisk kontext. Varje urkund är försedd med kommentarer och förklaringar.
  3. Geografiska Beskrivningar: Information om Medelpads socknar, tingsplatser och viktiga geografiska områden.
  4. Personregister: Register över präster, fogdar och andra viktiga personer som omnämns i dokumenten.
  5. Ekonomiska och Juridiska Dokument: Innehåller bland annat köpebrev, testamenten, skattehandlingar och andra juridiska dokument som ger insikt i det ekonomiska och rättsliga livet i Medelpad under medeltiden.
  6. Kyrkliga Handlingar: Dokument som rör kyrkliga angelägenheter, inklusive handlingar från kyrkomöten och dokumentation av kyrkans egendomar.
  7. Kommentarer och Analyser: Varje urkund åtföljs av kommentarer och analyser som förklarar dess historiska betydelse och kontext.

Boken är en viktig källa för forskare och andra intresserade av Medelpads historia och ger en detaljerad bild av regionens medeltida förflutna.

Boken distribuerades vid utgivningen av vår föregångare Jonzons Bokhandel.

Köp boken här.