Christoffer Carlsson, En liten droppe blod


”En liten droppe blod” är den fjärde delen i Christoffer Carlssons Hallandssvit. Romanen väver samman händelser från olika tidsperioder och platser, där en nutida författares undersökning av en kollegas död leder tillbaka till 1950-talets Uppsala och kalla krigets intriger.

I mars 2023 får en författare veta att hans vän och kollega, Johan Oskarsson, har hittats död på ett pensionat i Sönnerskog, Halland. Polisen Vidar Jörgensson bedömer det som självmord, men författaren misstänker annat. Det visar sig att Oskarsson arbetade på en biografi om den framstående författaren Ingrid Klinga, vilket får berättaren att fortsätta undersökningen.

Berättelsen förflyttas till 1950-talets Uppsala, där den unga Ingrid Klinga studerar. Hon dras in i en värld av politiska spänningar, hemliga kärnvapenplaner och spionage under kalla kriget. Ingrids erfarenheter under denna tid påverkar hennes framtid och författarskap.

Romanens titel syftar på Goethes ”Faust”, där ett avtal undertecknas med en droppe blod, vilket speglar teman om lojalitet, förräderi och de val människor gör.

Genom att kombinera spänning med djupa karaktärsskildringar utforskar ”En liten droppe blod” frågor om identitet, sanning och de masker vi bär inför oss själva och andra.

Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson, född 1986 i Halmstad, är doktor i kriminologi och författare. Han slog igenom med romankvartetten om Leo Junker. Den osynlige mannen från Salem belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013.

2023 tilldelades Levande och döda Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman samt Glasnyckeln för årets bästa nordiska kriminalroman. Det är den tredje boken i Hallandssviten, där även Järtecken (2019) och Brinn mig en sol (2021) ingår. Levande och döda tilldelas även det danska Palle Rosencrantz-priset 2025 för årets bästa översatta kriminalroman.

Recension

Fiktionens verkliga sanning

Anders Kapp har läst boken och skriver följande i ingressen till recensionen.

”Det finns sanningar man behöver fiktionen för att kunna förmedla.” En mening ur Christoffer Carlssons nya bok En liten droppe blod, den fjärde boken i hans Hallandssvit, en mening som är en lämplig beskrivning av hela sviten, författaren har en sanslös förmåga inom ett av de mest centrala skönlitterära fälten; att skapa inlevelse och insikter kring stora verkliga skeenden genom djupt personlig fiktiv gestaltning, här i en central del relaterad till det kalla kriget under det sena femtiotalet med tydliga kopplingar till vår egen samtid. Återkommer gör också teman om masker, förställning och livslögner; falskhet mot andra och inte minst mot oss själva; ”Man kan bara avslöja vem man är en gång, beslöja sig själv kan man göra hur många gånger som helst.” Ibland hela vägen till det rena förräderiet: ”Förräderiet har ingen början. Dess rottrådar kan följas nedåt i djupet, men aldrig till sitt ursprung.” ”Sommaren 1958 är förrädiskt mild, det är en Judasmånad.” Underbar läsning!

Läs recensionen här.

Andra säger om boken

”Christoffer Carlssons nya deckare håller fast läsaren i benhårt blädderläge”
/Dagens Nyheter

”…den svenska deckargenrens Rolls-Royce.”
/Aftonbladet

”…en ren poetisk njutning att läsa”
/Skånska Dagbladet

”Stilfull, elegant bladvändare. Christoffer Carlsson lyser med allt starkare stjärnglans på svensk krimhimmel!”
/Femina

”En mörk, oändligt spännande och välskriven berättelse där ingenting är vad det synes vara. Christoffer Carlsson står i en klass för sig själv.”
/Ingalill Mosander

”…en bok man helst vill läsa om igen redan när man når slutet.”
/Barometern