Hjalmar Söderbergs författarskap anses vara ett av de mest betydelsefulla i Sverige under 1900-talet och har fått ett allt större erkännande från både läsare och litteraturvetare.

Han föddes in i en borgerlig Stockholmsfamilj och började sin litterära bana som journalist vid Svenska Dagbladet och debuterade som romanförfattare 1895 med ”Förvillelser”, en kontroversiell bok som gav honom epitetet ”ungdomens förförare”. Hans författarskap omfattade dikter, noveller, kåserier, litteratur- och teaterrecensioner, romaner och dramatik. Söderberg blev särskilt känd för sina skildringar av Stockholm och sina moralfilosofiska funderingar.
Bland Söderbergs mest uppmärksammade verk finns ”Martin Bircks ungdom” (1901), en delvis självbiografisk utvecklingsroman, ”Doktor Glas” (1905), en moralfilosofisk roman som kretsar kring ett mord, och ”Den allvarsamma leken” (1912), en relationshistoria.
Söderbergs privatliv var komplicerat. Han gifte sig med Märta Abenius i början av 1900-talet men inledde snart ett förhållande med den redan gifta Maria von Platen. Detta ledde till att Märta Söderberg hamnade inom mentalvården, något som har kastat en skugga över Söderbergs minne. Senare i livet flyttade han till Köpenhamn och inledde ett förhållande med danskan Emilie Voss, som varade till hans död 1941.
Söderbergs författarskap var omdebatterat under hans livstid. Kritikern Fredrik Böök anklagade honom för ”modebetonad trötthet” och ”förlegad skepsis”, medan andra betonade mångsidigheten, engagemanget och stilkonsten i hans verk. Idag ses Söderberg som en portalfigur för det nya århundradet och en av de få framstående sekelskiftesförfattare som valde att berätta om den samtida verkligheten. Hans verk fortsätter att inspirera och engagera läsare, hans eleganta prosa gör honom till en av Sveriges mest älskade och respekterade författare.
Doktor Glas
Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga, som har en hemlig älskare, vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen…
Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?
Bokens centrala problem – har man rätt att döda en människa för att rädda en annan – har genom decennierna väckt häftig debatt. Den har också blivit älskad för de vemodiga porträtten och miljöerna från det oscarianska Stockholm – tecknade med hela Söderbergs oöverträffade känslighet och kvickhet.
Då Doktor Glas utkom första gången var romanen oerhört provocerande för sin samtid men har sedan dess blivit en klassiker i svensk litteratur. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm är den lika aktuell idag 120 år senare.
Boken omfattar bara 155 sidor och trycks regelbundet i nya upplagor år efter år. Det går att hitta boken i originalutgåva från 1905 men handlas då för stora belopp, 5-6000 kr. Senare utgåvor i inbundet format finns för mycket blygsammare summor. I nytryck finns den alltid i pocket.
Bibliografi över hans Hjalmar Söderbergs mest betydande verk
Romaner
- Förvillelser (1895)
- Martin Bircks ungdom (1901)
- Doktor Glas (1905)
- Den allvarsamma leken (1912)
Novellsamlingar
- Historietter (1898)
- Främlingarna (1901)
- Det mörknar öfver vägen (1907)
- Den talangfulla draken (1913)
- Resan till Rom (1929)
Dramatik
- Gertrud (1906)
- Aftonstjärnan (1912)
- Ödestimmen (1922)
Essäer och religionshistoriska verk
- Hjärtats oro (1909)
- Jahves eld (1918)
- Jesus Barabbas (1928)
- Den förvandlade Messias (1932)
Denna bibliografi representerar Söderbergs mest inflytelserika och välkända verk inom olika genrer. Hans romaner, särskilt ”Doktor Glas” och ”Den allvarsamma leken”, anses vara höjdpunkter i svensk litteratur. Novellsamlingarna, speciellt ”Historietter”, visar Söderbergs skicklighet i kortprosa.
Källor:
http://www.soderbergsallskapet.se/mottagandet-av-hjalmar-soderbergs-verk-under-130-ar/
https://sprakokultur.se/hjalmar-soderberg/
https://bok.hstrom.se/collections/hjalmar-soderberg
https://litteraturbanken.se/f%C3%B6rfattare/S%C3%B6derbergH/titlar
https://atriumforlag.se/forfattare/soderberg-hjalmar/
https://1miljonboktips.se/boktips/bocker-av-hjalmar-soderberg/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_S%C3%B6derberg