Tilldelad Augustpriset 2024, i den skönlitterära klassen
”Kungen av Nostratien” är en vindlande, stilsäker berättelse – om litteraturvärlden och författarrollen, skriven av författaren Tony Samuelsson. Med suverän lätthet och melankolisk humor ges de stora livsfrågorna ordentligt svängrum: vänskapen, kärleken och språkets uppkomst.
John Forsman erbjuds att i hemlighet slutföra en roman av Göran Frid, uppburen bästsäljarförfattare som drabbats av en stroke. John anar snart att det finns en dold historia bakom manuskriptets tillblivelse. Spökskrivandet korsklipps med Johns hågkomster av uppväxten. Genom sin mamma lärde han känna Ivar Lo-Johansson. John minns nu sin barndoms lekar med Ivar Lo och dennes dröm om att hitta ett mer ursprungligt språk. En besatthet som tycks hänga samman med Göran Frids avsikter med romanen.
Recension
Anders Kapp har läst Kungen av Nostratien. Det här är hans recension.
Kungen av Nostratien av Tony Samuelsson tilldelades nyligen det skönlitterära Augustpriset för 2024. Jag hade inte läst den innan prisutdelningen, orsaken har jag förklarat tidigare, men självklart ville jag ändå läsa den. Kärnan är språkfilosofisk, ett område som roar mig en hel del vilket läsningen av denna text också gjorde. I ythandlingen finns huvudpersonen John Forsman, en måttligt lyckad författare som kommit ut med två böcker, lästa av väldigt få, rätt deprimerad över att hans tredje roman nyligen refuserats, ingen vill ge ut den. Man så kommer ett oväntat erbjudande: megastjärnan Göran Frid hade just lämnat in ett nytt manus till förlaget innan han drabbades av en stroke. Manuset innehåller problem och John erbjuds att som hemlig spökskrivare åtgärda problemen. Parallellt läser vi om Johns uppväxt där Lo spelade en stor roll i många år, alltså högst verkliga Ivar Lo-Johansson. Underbar romanidé och även om boken gav åtskilligt med läsglädje vidhåller jag att det finns minst tre böcker från årets utgivning som är mer värdiga vinnare; ingen av dem nominerade under ett av Augustprisets minst lyckade år.
Läs hela recensionen här.