Sarah Easter Collins, Skärvor av en syster

Banner Sarah Easter Collins

Ingen vet vad som egentligen hände med Laika Martenwood, flickan som en dag försvann spårlöst när hon var på väg till skolan. För hennes syster Willa brast tillvaron i tusen bitar.

Bokomslag

Willa ser Laika överallt: i kollektivtrafiken, på fester, bland människor på livliga gator. Det har gått tjugofem år sedan systerns försvinnande och det enda som ger Willa styrkan att gå vidare är tron på att hennes syster fortfarande är vid liv.

Under en middagsbjudning tar en konversation om barndomsminnen vid. En förkrossande hemlighet avslöjas av en av gästerna, vilket tvingar Willa att omvärdera allt hon trodde sig veta om sitt och systerns gemensamma förflutna. Sanningen om Laikas försvinnande uppdagas bit för bit men också dolda sidor av ett systerskap.

Skärvor av en syster är en fängslande, litterär spänningsroman om hur våra minnen formar oss och om lögnerna vi intalar oss själva för att undgå sanningen.

BOKFAKTA:

Författare: Sarah Easter Collins
Artnr/isbn: 9789177996996
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgiven: 2024
Sidor: 279 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 145/217/23
Vikt: 512 gram
Genre: Deckare, Spänning

FÖRFATTAREN:

Sarah Easter Collins är en engelsk författare. Hon växte upp i Kent och har studerat på Oxford University. När hon inte skriver jobbar hon som konstnär. I dag bor hon i Exmoor med sin man, son och två hundar. Skärvor av en syster är hennes debutroman.

SAGT OM BOKEN:

”En intrikat och allt mer uppslukande berättelse om komplicerade familjer, kärlek, vänskap, outhärdliga svek och sorg.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Det är en berättelse med många lager och oväntade vändningar som är mycket spännande och nervkittlande.” Birgitta Ehn Eliason, BTJ

”En elegant, medryckande berättelse om sorg och längtan, om smärtan från det okända och att drunkna i sitt förflutna. En väldigt speciell debut.” Chris Whitaker, New York Times

”Här är den: nästa måste-läsning, måste-rekommendation, måste-diskussion, måste-läsa om. En mirakulös litterär thriller, omtumlande, utmanande, berörande, skakande, oändligt givande.” A.J. Finn, New York Times

”Familjehemligheter, kvinnlig vänskap och en fint utformad intrig En övertygande läsning.” Claire Fuller

”En fängslande, skakande och oförutsägbar berättelse som undersöker förlust och trauman, och hur våra minnen kan lura oss. ” Karin Slaughter, New York Times

RECENSION:

Familjen Martenwood mor, far och två döttrar, Laika och Willa bor i ett palatsliknande hus. Familjen har det bra ställt. Det ser bra ut på utsidan men innanför husets väggar är det ett mörker.

Fadern i huset bestämmer allt. Allt som går emot bestraffas med hårda nävar och stryk. Laika blir ofta utsatt, hon kan inte låta bli att protestera när fadern gått över gränsen. Hon blir inlåst i kalla källarförråd och utan mat och vatten. Willa försöker medla hon lirkar med fadern han favoriserar henne, kallar henne sin guldklimp.

När Laika är tretton år försvinner hon en dag på väg till skolan. Utredarna tror att hon blivit kidnappad och bortförd mot sin vilja. Fadern blir misstänkt, men ingen kropp hittas och tiden går. Willa kan inte acceptera att hennes älskade syster är försvunnen, hon letar efter henne dag som natt under hela sin uppväxt, hon tror att Laika finns någonstans, det gäller bara att hitta henne.

Jag tycker om boken, den är fint skriven, en litterär spänningsroman om minnen, lögner och systerskap.

Den får 3.5/5 i betyg av mig

/Monica Gullman

PS. Boken är med i Låna&Läs 24/25.