Toshikazu Kawaguchi, Innan kaffet kallnat

Banner

På en bakgata i Tokyo ligger det mytomspunna kaféet Funiculi Funicula. Det sägs att det där går att återvända till det förflutna genom att dricka en kopp av deras omsorgsfullt tillagade kaffe. Men en viktig regel måste följas: tidsresan behöver avslutas innan kaffet har kallnat.

Bokomslag

I Innan kaffet kallnat får vi möta fyra personer som av olika skäl utnyttjar möjligheten att resa i tiden. Det ger dem insikten att nuet är viktigare än det förflutna. Precis som med kaffet bör varje klunk av livet avnjutas.

Toshikazu Kawaguchis romanserie Innan kaffet kallnat har sålts i över fem miljoner exemplar, är översatt till fler än trettio språk och har berört läsare världen över.

Bokfakta:

Författare: Toshikazu Kawaguchi
Artnr/isbn: 9789198871425
Förlag: Akademus
Utgiven: 2024
Sidor: 239 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 137/202/23
Genre: Roman

FÖRFATTAREN:

Toshikazu Kawaguchi (f. 1971) är författare och prisbelönt dramatiker uppvuxen i Osaka, Japan. Innan kaffet kallnar skrev Kawaguchi först som en pjäs.

RECENSION:

En internationell bästsäljare, en roman som sålts i fem miljoner exemplar och översatts till 30 språk.
Det går en vandringssägen om det lilla kaféet ”Funiculi Funicula” som ligger på en bakgata i Tokyo. Man kan återvända till det förflutna en kort stund förutsatt att man sitter på en speciell stol och dricker upp det tillagade kaffet innan det svalnar.

Fumiko vill backa tillbaka till samtalet hon hade med sin pojkvän. Han berättade att han fått ett jobb i USA och skulle resa samma dag. Hon hade velat säga att han skulle stanna hos henne, att de skulle gifta sig, hon älskade honom. Men hon kunde inte säga orden, hon var tyst.

Så blev det, hon fick chansen, hon hann dricka sitt kaffe innan det svalnat. Hon fick sin stund i det förflutna. Hon vill tala om för honom att hon kommer att vänta på honom när han återvänder till Tokyo.

En märklig läsning, jag fängslas av handlingen. Följer de personer som vill backa tillbaka i det förflutna för att rätta till sådant de sagt och inte sagt.
Mannen som fått sin diagnos, Alzheimer, han vill säga till sin fru att hon inte behöver vårda honom när han inte känner igen henne längre.

Kvinnan med det svaga hjärtat, hon är gravid men måste fatta ett beslut, föda barnet och själv dö av ansträngningen att föda, eller göra abort och fortsätta leva.

En gripande läsning, förstår varför den blivit en bestsellers världen över.
5/5 i betyg

/ Monica Gullman

PS. Boken är med i Låna&Läs 24/25