Sara Stridsberg, Farväl till Panic Beach


”Farväl till Panic Beach” är en roman om en släkt som tycks leva på en scen där bländande ljus och avgrundsdjupt mörker avlöser varandra. I en vindlande berättelse som sträcker sig från 1917 till våra dagar följer vi skiftena mellan generationerna i Kungstornet i Stockholm. Om somrarna reser de till Panic Beach, en evighetsstrand fylld av djurskelett och ensamma barnlekar. Långt senare blir en dotter sittande i en vintrig Berzelii park med minnena av en familj fylld av förlorare och upphöjda, alltmedan det skimrande och skrämmande skenet från Panic Beach avtar. Sara Stridsberg har skrivit en storartad roman om skuld, sanning och hopp, om att säga farväl, till sist och för alltid.

Sara Stridsberg

Sara Stridsberg fick sitt stora genombrott, också internationellt, med romanen Drömfakulteten 2006 som belönades med bland annat Nordiska rådets pris 2007, och nominerades till det prestigefyllda Man Booker-priset när den kom ut i England och USA 2019. Med romaner som Beckomberga, Darling River och Kärlekens Antarktis har Stridsberg befäst sin ställning som en av våra främsta berättare, hennes böcker är översatta till fler än tjugofem språk. Våren 2021 utkom novellsamlingen Hunter i Huskvarna och hösten 2024 kommer romanen Farväl till Panic Beach. Stridsberg skriver också för barn, bland annat tillsammans med den italienska illustratören Beatrice Allemagna och Sara Lundberg.

Sara Stridsberg är även verksam som dramatiker och pjäser som Medealand, Dissekering av ett snöfall och Konsten att falla har spelats runt om i världen. Under våren 2024 spelades både Svindel på Dramaten och En grav för två – Antigone i Kolonos på Galeasen i Stockholm.

2018 lämnade Sara Stridsberg Svenska Akademien och 2021 valdes hon in till ledamot i Samfundet De Nio.

Priser i urval: Samfundet De Nios Stora pris, Selma Lagerlöfs litteraturpris, European Union Prize for Literature, Doblougska priset från Svenska Akademien, Sveriges Radios romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Aniarapriset, Aftonbladets litteraturpris. Sara Stridsberg har nominerats till Augustpriset fem gånger.

Recension av Anders Kapp

Hey mama, look at me on Panic Beach”, ett inledande citat som hämtats från Maria McKees låt Panic Beach från 1989. Lyssna gärna på den låten när du läser Sara Stridsbergs nya Farväl till Panic Beach, det finns fler beröringspunkter än namnet på den fiktiva strand där delar av handlingen utspelar sig i denna släktkrönika som annars rör sig en rätt omfattande geografi och under mer än hundra år. Och du ska läsa den; det är ett mästerverk, en självklar Augustnominering, självklar läsning. I nutid sitter berättarjaget Nina i en vintrig Berzelii park med minnena av en familj fylld av förlorare och upphöjda, hon väntar på ett mirakel alltmedan det skimrande och skrämmande skenet från Panic Beach avtar.

Läs hela recensionen här.