Malin Hasselblad, Framtidens hjärta

Banner Malin Hasselblad

Det är 1915 och den ryska revolutionen står för dörren när den gudabenådade unge poeten Vladimir Majakovskij stormar in i paret Lili och Osip Briks liv.

Bokomslag

De är ett legendariskt par; intellektuella, konstnärliga och inflytelserika. Osip blir Majakovskijs förläggare och Lili hans musa. Hon är en kvinna vars tjuskraft inte lämnar någon oberörd, med hundratals älskare är hon rödglödgat säker på att hon ska få leva efter eget huvud.

Framtidens hjärta” utspelar sig under en kulturell guldålder och våldsam brytningstid och är en roman om vad frihet och lust egentligen kan innebära. Och om vad som händer när man, i frihetens namn, börjar skada andra, och sig själv.

BOKFAKTA:

Författare: Malin Hasselblad
Artnr/isbn: 9789189771031
Förlag: Romanus & Selling
Utgiven: 2024
Sidor: 340 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 145/225/20
Genre: Roman

FÖRFATTAREN:

Malin Hasselblad, född 1987, bor i Stockholm och arbetar med kommunikation i försvarsindustrin. Sedan tonåren har hon varit fascinerad av den ryske poeten Vladimir Majakovskij och hans kärlek till Lili Brik. I hennes debutroman Framtidens hjärta är det Lilis röst vi hör, om kärleken och viljan att leva fritt i ett Ryssland i revolutionärt kaos.

RECENSION:

En dokumentärroman om den ryske poeten Vladimir Majakovskij och hans livslånga kärlek till Lili Brik.

Året är 1915, tiden är turbulent i Ryssland. En brytningstid i det ryska samhället, en revolution som stundar. Lili Brik är vacker och sensuell. Hon kommer att ha många älskare, både män och kvinnor. Hon gifter sig med Osip Brik. Redan innan giftermålet skriver de ett avtal att hon får träffa andra men hon ska alltid komma tillbaka till Osip.

När den ryske poeten Vladimir Majakovskij kommer in i deras liv blir Lili och han förälskade i varandra. Allt ställs på sin spets för Osip, men han tvingas finna sig. Vladimir flyttar in hos dem. Han blir också Vladimirs förläggare då Osip har ett eget bokförlag.

En fascinerande läsning. Att läsa om den omskakande tiden i Ryssland. Lilis utsvävningar, Vladimirs svartsjuka. Han blir en av Rysslands mest välkända poeter med priser och utmärkelser. Breven de skrev till varandra under åren 1915 – 1930 finns dokumenterade.

Betyg 4/5

/Monica Gullman

PS. Boken finns med i Låna&Läs 24/25