Johanna Swanberg, Cassi

Banner

Cassi har inte alltid druckit pulverkaffe ur PET-flaska till frukost eller bedövat kvällarna med lådvin. Nyss var hon den vackra perfektionisten som glänste som chef, på gymmet, bland vännerna, med kärleken.

Bokomslag

Nu blir hon till och med uppsagd från det källarrum hon hyr, och köper i stället ett ödsligt beläget torp. Men när hon flyttar in har ryktet spridits på bygden att hon är en erfaren självhjälpsguru. Utan att hon riktigt vet varför börjar Cassi tacka ja till uppdrag, hon hittar vänner och blir en del av bygemenskapen. Men att försöka fly sitt förflutna och den man varit är aldrig en särskilt bra idé.

En bok om att nå botten och att hitta sig själv på vägen tillbaka, skriven med både humor och svärta.

Bokfakta:

Författare: Johanna Swanberg
Artnr/isbn: 9789100803797
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2024
Sidor: 358 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 145/225/29
Genre: Roman

FÖRFATTAREN:

Johanna Swanberg, född 1974, har jobbat med tidningar, tv, radio och reklam och driver podden Sällskapet tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow och Cecilia Blankens. Cassi är hennes skönlitterära debut.

SAGT OM BOKEN:

”Det är roligt och riktigt rörande.” Femina

RECENSION:

Cassi hade allt, ett spännande jobb som chef på en restaurang, tre väninnor som hon vuxit upp med. En man hon varit tillsammans med i sex år, förlovad sedan tre år, ett vackert hem.
Så brister allt!
Hon lämnar jobb, vänner, mannen som svikit, hon flyr, släcker ner sociala medier. Hon hyr ett rum i ett hus, får jobb på en livsmedelsbutik där hon packar upp varor. Det som håller henne vid liv är makaroner, pulverkaffe, vin och hennes hund. Hon dricker dagligen, berusar sig när hon kommer hem från sitt jobb. Hon har nått botten. Lägre än så kan hon inte sjunka.

Av en slump hittar hon en enslig stuga som är till salu i en liten by, Bäcken. Hon flyttar dit med sin hund. Här tänker hon att hon ska få vara ifred. Slicka sina sår och läka. Riktigt så blir det inte, människorna i byn vill veta vem hon är.

Hon får en vän i Pavel, den 80-åriga grannen som börjar dyka upp, han hjälper henne med saker som ska tas om hand i den lilla stugan. Han ser hennes vindrickande men kommenterar inte. Cassi börjar sakta hitta en väg tillbaka.

En annorlunda bok, en ömsint skildring om det enda vi människor har gemensamt, ensamheten.

4/5 i betyg för språk och handling.
/ Monica Gullman

PS. Boken är med i Låna&Läs 24/25