Annelie Sylvan, Tid för Lisbeth

Banner Annelie Sylvan

När Lisbeths man plötsligt lämnar henne efter 40 års äktenskap, släpps en ilska lös hos Lisbeth. En ilska som inte klarar av möblerade rum. Hon lämnar deras gemensamma lägenhet och flyttar till en stuga i skogen. Hon behöver nollställa sig själv. Vara ifred. Men döttrarna har inget tålamod med hennes självförverkligande. Har hon blivit galen?

Bokomslag

Med nya människor och insikter i sin närhet, ser Lisbeth klarare än någonsin. Vad betyder det egentligen att åldras med värdighet? Varför ska kvinnor leva under den omöjliga pressen att se yngre ut än de är?

För att inte tala om det livslånga moderskapet. Får en kvinna någonsin ta timeout från sin roll som mamma och sätta sitt eget mående främst? Knappast. Men Lisbeth försöker. Hennes döttrar är trots allt över 30 båda två. Hon vill ju inte säga upp sig för alltid. Bara ta en paus för att bli hel och förhoppningsvis komma ut på andra sidan lite mer som sig själv. Som Lisbeth.

”Tid för Lisbeth” är en ärlig och underhållande debutroman om en sextiotreårig kvinnas möjligheter att få existera precis som hon är.

Bokfakta:

Författare: Annelie Sylvan
Artnr/isbn: 9789113133829
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2024
Sidor: 378 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Mått (B/H/R): 143/220/30
Genre: Roman

FÖRFATTAREN:

Annelie Sylvan, född 1963, är journalist med ett förflutet inom dagspress, bland annat Tranås Tidning. Sedan 25 år arbetar hon som frilans med uppdrag för företag och organisationer runtom i Östergötland. Hon bor i Linköping med sin man. ”Tid för Lisbeth” är hennes debutroman.

SAGT OM BOKEN:

”Underhållande med mörk botten.” – Allers

”Det är en rolig, dråplig och samtidigt allvarlig historia vi får ta del av… Det känns som om man får nya vänner därute i det lilla samhället och man vill bara läsa vidare.” – BTJ

RECENSION:

Lisbeth är 63 år, hon har gått i pension, hon är gift med Per sedan 40 år, de har två döttrar, Malin och Tove. En lördagsmorgon när hon pysslar med frukostäggen står Per i dörren, han säger, jag har hittat en ny, yngre kvinna.

Han flyttar, väskan är packad. Nu ska han äntligen få ett liv, han har aldrig älskat henne. Lisbeth är ratad, hon hamnar på sophögen. Hon trycker ner alla hans dyra märkeskläder i två sopsäckar, i en av dem kissar hon, i den andra tömmer hon ut alla hans fina whisky och konjaksflaskor han köpt på sina utlandsresor. Hans märkesskjortor rullar hon ihop till en boll sen hugger hon med en kniv så de blir till strimlor. Hon vet att det är en barnslig hämnd men kan inte låta bli.

Hon använder det mesta av sina besparingar och köper en stuga i en liten by i Småland. En stuga med utedass och brunn, men inget rinnande vatten. Här ska hon bo, slicka sina sår och försöka hitta sig själv. Vem är Lisbeth egentligen. Alla år hon passat upp på Per och varit mamma till deras döttrar som nu vuxit upp och har egna familjer.

Jag får följa Lisbeth och hennes nya liv i det lilla röda torpet i skogen. Men det går inte att vara anonym i den lilla byn. Grannarna knackar på och vill hälsa henne välkommen. Hon stretar emot i början men sakta förstår hon att de vill henne väl.

En mysig bok mitt i allt det svåra för Lisbeth. Jag läser om hennes kamp för att hitta sig själv, hon gråter och förbannar hur livet blivit. Men dagarna och veckorna går, sakta börjar hon förstå att hon får vara den nya Lisbeth, en person hon kommit att tycka om och framför allt att få vara precis den hon är.

Betyg 4/5

/Monica Gullman

PS. Boken finns med i Låna&Läs 24/25