Robin Olovsson, Historien om Norrland


Historien om Norrland är ett storverk i två delar av Robin Olovsson, som med dessa böcker vill bidra till en ny berättelse om Sverige. Den första delen, Dimmans land, sträcker sig fram till svältåren i mitten av 1800-talet. Den andra delen, Framtidens land, berättar om industrialiseringens förvandling och avslutar i samtiden och en tid då nya stora industrisatsningar i norra Norrland sker, drivna av klimatomställningens krav.

Den första delen släpps i början av oktober 2024 och del två ett år senare.

Böckerna berättar om en vidunderlig, mångfacetterad historia. Några minde kända personer introduceras, samtidigt som den svenska historiens portalfigurer såsom Gustav Vasa ses från ett nytt håll.

Det är en historia som saknats. Historien om Norrland intresserade inte de forskare som under 1800-talet lade grunden för berättelsen om Sverige. Den mångkulturella landsändan utan vare sig slott eller vikingar passade inte in i den nationalistiska historieskrivningen. Det innebar att människor lämnades utanför historien. I dimman.

Men regioner som Jämtland eller Tornedalen är lika mycket sina egna centrum som någon annans periferi.

Robin Olovsson är känd genom bland annat Historiepodden. Han växte upp i Arvidsjaur, studerade i Umeå till lärare i historia och svenska, och arbetade sedan i Gävle innan han flyttade till Stockholm. Idag bor han i Gröndal i ett hus nära där Sara Lidman skrev många av sina böcker om Norrland.