Anna Ihrén, Mord i kräftornas tid

ANNA IHRÉN har snabbt blivit ett etablerat namn inom den svenska deckargenren, inte minst för sina rafflande Smögendeckare. Hennes böcker har översatts till sju språk och sålt över en halv miljon exemplar. Nu är hon aktuell med deckarserien Skärgårdspolisen, där mörka mordgåtor tar plats bland öarna i Bohuslän. Hennes senaste bok är Mord i kräftornas tid. Den 22 oktober kommer den andra delen i serien, boken heter Mord i snö

Recension

Bill Strand är en skärgårdspolis som älskar båtar och skaldjur. Tillsammans med Vendela Morris och några andra kollegor arbetar han hårt mot smuggling, båtstölder och fylla i norra delen av Bohuslän. Som nyskild pappa till dottern Freja har han för tillfället svårt att helt fokusera på arbetet, men Bills mamma och Frejas farmor finns som stöd och hjälp ute på ön Lilla Tornö.

När en ung kvinna hittas mördad i en av Bohus Malmös vikar startar de två skärgårdspolisena och deras kollegor ett intensivt spaningsarbete efter mördaren. Ryktet om mordet sprider sig snabbt längs stränder och öar och Vendelas bror som är släktforskare börjar sin egen forskning bland grenarna i de inblandades släktträd.

Här finns många genetiska släktband och de personliga relationerna blir viktiga faktorer i bokens handling. Lite som tv-serien Morden i Helsingör som jag precis sett, där familjebanden är starka och middagarnas samtalsämnen blir en del i mordutredningen. Om det är realistiskt vet jag inte, men ett bra inslag för en intressant helhet i en mordhistoria. Utredningsarbetet kräver långa arbetsdagar och sena kvällar vilket påverkar Bills relation till dottern. Kollegan Vendela som lever ensam på sin båt försöker på olika sätt hjälpa till att inkludera Freja under den tid som deras arbete tillåter det.

Mord i kräftornas tid  av Anna Ihrén är en kriminalroman som också passar under den feelgoodgenre som jag föredrar att läsa. Jag har inte läst någon av Anna Ihréns tidigare böcker i serien Morden i Smögen men här skildrar hon människors liv på ett intressant och jordnära sätt och med ett lättläst och bra språk. Hennes karaktärs- och miljöbeskrivningar lockar till sol, havsbad och saltstänkta båtturer och är säkert guld värt för västkustens turistnäring. Jag har under de senaste dagarna befunnit mig vid södra delen av östkusten och ute på öppet hav bland augustiskymning, båtar och uppdukade kräftdjur, vilket har tillfört en extra dimension till min läsupplevelse.

Maud Granholm
Basilicablogg.se