Sveasjukhusets entréhall myllrar av folk när sjuksköterskan Regina Starck kommer ner för att köpa lunch. En helt vanlig dag när infernot plötsligt bryter lös. En ung man tar upp ett automatvapen och i nästa sekund smattrar kulorna genom folkmassan. Oskyldiga offer faller till golvet, några meter från Regina rinner livet ur en tonårsflicka samtidigt som Regina möter skyttens blick. Han vänder och flyr in i en korridor.
Två dagar senare står hon åter öga mot öga med skytten. Under flykten har han skjutits av polis och är nu inlagd på sjukhuset. Chockad ställs Regina inför sitt livs dilemma. Hur ska hon kunna vårda en mördare?
När Regina kallas till vittnesförhör hos polisen stöter hon på något oväntat, en möjlig koppling till det som ständigt plågar henne: brodern Victors försvinnande för ett och ett halvt år sedan.
Anne-Marie Schjetlein
Anne-Marie Schjetlein är författare och kombinerar skrivandet med sitt arbete inom hälso- och sjukvården. Med bakgrund som sjuksköterska specialiserad inom operationssjukvård arbetar hon idag som enhets- och utbildningsledare på Södersjukhuset i Stockholm. Hon debuterade 2014 med första boken i den populära Tylösandserien. Skytten är första boken i Anne-Marie Schjetleins nya spänningsserie om sjuksköterskan Regina Starck.
Recension
Det har nog behövts en hel del efterforskningar, research, för att skriva denna bok. Författaren är visserligen utbildad operationssjuksköterska med erfarenhet från Södersjukhuset i Stockholm, men det krävs mer för att skriva denna spänningsroman i sjukhusmiljö. Anne-Marie Schjetlein har nu skrivit om gängkriminalitet och dess involverade personer på ett mycket trovärdigt sätt, nästan som i en dokumentär. Fast det är ju en spänningsroman, snarare än en dokumentär, med en skjutning i centrum.
Intrigen är spännande. Helt plötsligt möts huvudpersonen Regina på en lunchrast av en förskräcklig och chockartad syn i sjukhusets entréhall. Det smäller till av flera skott och i entrén hamnar skadade och blodiga personer. Regina hjälper till med att ta hand om offren för skjutningen. En flicka dör av sina skador. Senare i romanen kretsar mycket kring mötet mellan skytten och Regina. Nyckeln till att nå honom går via att prata om hans syster. Vid ett svagt ögonblick ber han henne att ordna så att systern får en skyddsväst. Han ber också om extra medicin, smärtstillande som närmar sig den narkotika han är van vid. Men det får han inte.
Det är ingen smörig historia som möter oss. Det är inte ”kärlek på lasarett” mellan Regina och skytten. Det hade varit en alldeles för förenklad bild att lansera. Han hamnar i häktet, efter att ha blivit vårdad på sjukhuset. Och Regina blir så småningom ordentligt kär i en kirurg på samma sjukhus. Sjukhuset har fått ett eget påhittat namn i berättelsen, men vi kan orientera oss i Stockholmsmiljön via gatuadresser och utsikter.
Det är inte bara Regina och Carlos, hennes kärlekstörstande kirurg, som skildras. Här kommer jag till det mest positiva i boken. Vi får som läsare möta Amira, en ung tjej som jobbar på sjukhusets kafé. Där sommarjobbar också Theo, med en fot inne i gängkriminaliteten. Amiras erfarenheter i en invandrarfamilj ger i alla fall mig en ny blick på hur det är att växa upp med en mycket sträng pappa och en extremt kontrollerande mamma. Amira blir lite småförtjust i Theo, men inser att det är en omöjlighet för henne att bli tillsammans med en ljushårig svensk kille, lite smått kriminell dessutom.
Prästen Ingmar skildras också bra i sin papparoll. Det tar ett tag efter det att frun dött, som han förstår föräldraansvaret. Hur blir det ett slags lyckligt slut i boken.
Fler personer skymtar förbi. Det är bland andra Reginas bror Victor. Han kommer att spela en livsavgörande roll i ett drama i sjukhusets kulvert, där fler skjutningar hotar. Läs boken, så får du veta hur det går. Författaren har gjort ett bra jobb, med en relativt realistisk bild av dagens svenska samhälle med dess gängkriminalitet.
Sundsvall den 17 juli 2024
Ingalill Eriksson