Är du lika häpen som jag över dagens ohämmade vrålljugande och dito kunskapsförakt? Hur ska vi bemöta dem som med kapporna vända efter vinden hävdar just sin sanning-för-dagen ? Det är hög tid för breda samtal om detta. Det här är en bok skriven med hjärteblod. Mitt hjärteblod. Kunskap är ju något vi ska vara rädda om, ta hand om, utveckla, ha respekt för och använda. Absolut inte nonchalera, relativisera, håna eller misstänkliggöra. Kunskap är nog den allra viktigaste komponenten i vårt immateriella kulturarv. Vad vore vi och vem vore vi utan kunskaperna från våra förfäder? Med den här boken vill jag uppmana till att främja kunskapens kraft! Jag har hämtat exempel ur mitt eget liv och ur andras berättelser. Jag resonerar kring allt från kunskaps-otrygghet till biblioteket. Och jag ger förslag på hur vi tillsammans kan göra för att motverka underminerandet av kunskapen.
Hoppas att du känner starkt för åtminstone någon, och förhoppningsvis flera, av de tolv upp-till-kamp-ansatser som den här boken mynnar ut i.
Lyssna på Bodil Jönsson i podden Forskning för livet
Om podden Forskning för Livet
Podden Forskning för Livet görs av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. I den kan du bland annat höra om vetenskapliga fynd, ta del av personliga givarberättelser och möta forskartalangerna som förbättrar behandlingar och förebygger sjukdomar. Forskning för Livet är podden för dig som är nyfiken på nya medicinska upptäckter och vill veta mer om idéerna, pengarna och drivet bakom, ja allt det där som krävs för att vetenskapliga visioner ska bli verklighet. Du kan lyssna på podden här.
Podden leds av Anna-Karin Andersson, marknads- och kommunikationsansvarig på Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF.