

Allt fler blir medvetna om livsstilens betydelse för hälsan. Trots det upplever många att det har blivit svårare att veta vad som egentligen är det bästa. Vi möts av mängder med råd och ibland är de direkt motsägande. Budskap sprids snabbt och effektivt i sociala medier och det har blivit svårare att skilja på fakta och tyckande.
Den här boken vilar på vetenskaplig grund. Mai-Lis Hellénius berättar om vad den samlade och aktuella forskningen säger om rörelsens, matens, stressens, ja helt enkelt livsstilens betydelse för vår hälsa. Boken är fri från pekpinnar, förbud och inte-göra-listor . Det måste bli roligare och lättare att ändra livsstil. Och kom ihåg att det aldrig är för sent! En liten men konsekvent förändring av hur vi lever våra liv i vardagen har stor effekt på välmående och hälsa. Boken innehåller ett 30-tal av Mai-Lis favoritrecept.
Mai-Lis Hellénius är professor på Karolinska Institutet och specialist på förebyggandet av hjärt-kärlsjukdom med fokus på vår livsstil, framför allt fysisk aktivitet och matvanor. Hennes böcker har blivit prisbelönta och hon har fått flera utmärkelser för sin forskning och sitt folkhälsoarbete.
’Forskning har visat att vi kraftigt underskattat livsstilens betydelse. Vi skulle kunna vara ännu friskare, må ännu bättre och leva ännu längre.’
Kort om Mai-Lis Hellénius
Titel: ”Livsstilsprofessor”, den officiella titeln är professor emeritus i allmänmedicin, med inriktning mot kardiovaskulär prevention, vid Karolinska Institutet.
Ålder: 71 år
Familj: Make, vuxen son samt en katt
Kopplar av med: Joggar, lagar mat och slår in julklappar – året runt
Bisyssla: Gympaledare inom Korpen
Motto: Livet är inte så lätt alla gånger, men det löser sig nog
Förebild: Steven Blair, livsstilsprofessor från South Carolina, USA, med stor kunskap om betydelsen av fysisk aktivitet
Mai-Lis bästa tips kring kosten
– Mitt främsta grundtips är att man ska äta varierat. Det är lätt hänt att man fastnar i gamla vanor, men försök tänka variation. Ät efter säsong, eller med priserna som är nu – titta efter det som är billigt i affären (men också nyttigt).
– Det finns ett generellt sätt att äta som är bra för hälsan, både för hjärta och kärl och för hjärnan, och det är den traditionella medelhavskosten. Det vill säga mycket grönsaker, frukt och baljväxter, vegetabiliskt fett, frön, nötter och fullkornsprodukter. Och mindre av kött, ägg och mejeriprodukter.
– Man kan tänka tvärtom. I stället för att tänka att man ska äta kött eller kyckling med något till kan man tänka: ”vilka grönsaker ska jag äta idag?” Och gärna tillbereda dem eftersom det är gott och matigt när de är varma. Det andra blir tillbehör istället.
– Tänk dig en matpyramid där frukt och grönt är basen, det ska man äta mycket av. I mitten finns mat från havet, fisk och skaldjur. Och i toppen finns kyckling, kött, korv, mejeriprodukter, ägg, salt och socker – det ska man bara äta lite av.
Sundkurs – utsedd till bästa hemsidan i världen!
Mai-Lis Hellénius har tillsammans med medarbetare startat sajten Sundkurs på Hjärt- och Lungfondens hemsida. Här presenteras de senaste forskningsrönen kring allt som rör ett hälsosamt liv och det finns många bra recept utöver de som presenteras här.
På världens största kokbokstävling, Gourmand Cookbook Award, vann Sundkurs pris som ”bästa hemsida i världen” nyligen. Franske Edouard Cointreau som grundat tävlingen tyckte att Sundkurs var en självklar vinnare för att den är ”öppen, gratis och vetenskaplig”.
– Det var väldigt roligt att få den utmärkelsen, säger Mai-Lis Hellénius. Jag vill sprida kunskap om hur man med små förändringar kan öka sina chanser till ett friskare och längre liv, ganska mycket till och med.
Kolla in Mai-Lis webkurs på Hjärt-lungfondens hemsida här: www.hjart-lungfonden.se/sundkurs
Bokens Afton
Mai-Lis Hellenius är gäst på Bokens Afton den 8 april kl 18.30. Köp biljett i kassan eller i webshopen.
1 kommentar på “Mai-Lis Hellenius, Livsviktigt”