Maria Blomster, Vikmännens rike


Harald Hovsmed och hans ätt har skickats norrut av folklandskungen i mellannorrländska Högom för att skapa ett nytt hövdingasäte. Men de är visst inte ensamma i landet med den höga kusten. När deras timmerman brutalt dödas av jägarfolket inleds en seglivad vendetta mellan de bofasta och icke bofasta som kommer att bestå längre än någon av dem kan ana.

Haralds fiende, den hänsynslöse jägarhövdingen Torkil Vimundsson, ger order till den tillfångatagne bondesonen Erik att leta rätt på och dräpa Harald. Men Erik har andra planer. Tillsammans med jägarhövdingens kloka och vackra tjänarinna Ella blir Erik en bricka i maktspelet mellan jägare och bönder där han får utstå en bitter kamp om frihet och kärlek.

Vikmännens Rike Gudinnans folk  är den andra delen i en historisk romantrilogi om de första bofasta människorna i Höga Kusten under järnåldern och deras öden och äventyr. Första delen, Vikmännens Rike I kungens tjänst utkom 2021.


Det första århundradet efter Kristi födelse lider mot sitt slut och allt fler människor slår sig ner som bönder i det bördiga folklandet Högom vid dagens Sundsvall.
    Högom styrs med järnhand av den maktlystne kungen Vimund Ingulfsson som har stora planer för sitt folkland och som gör allt för att hålla det kringvandrande jägarfolket utanför Högoms gränser.
    Med allt fler invånare ökar efterfrågan på järnföremål och i kungsgårdens smedja sliter Harald Hovsmed tillsammans med sina drängar, bonden Ulf Munvig och jägaren Hallgrim Hallgrimsson. Harald är en skicklig hantverkare och en ungkarl som gärna roar sig med fester och besök hos den vackra Tyrvi Mannalös, en ogift, driftig kvinna som lever ensam med sina barn i utkanten av Högom.
    En dag sker ett oväntat avslöjande som ställer Haralds inrutade tillvaro på ända, tvingar honom att välja mellan kärlek och politiska strategier och får honom att ge sig av på en resa som förändrar hans liv för alltid.

Vikmännens rike är en berättelse från romersk järnålder med arkeologiska teorier som grund om människorna i Mellannorrland och hur området Höga Kusten fick sin första bofasta befolkning för ungefär tvåtusen år sedan. Den utspelar sig långt innan Sverige blev ett rike, i en tid då ätter, hövdingar och småkungar styrde och då bofasta och kringvandrande människor levde sida vid sida.
    Den är också en berättelse om den tidlösa kampen mellan gott och ont, mellan olika folkgrupper och om den lilla människans viktiga roll i historien.

Hej!

Maria heter jag, är i grunden etnolog och museipedagog och har mångårig erfarenhet av pedagogiskt-arkeologiskt arbete och levandegörande av förhistorien i museal miljö för både barn och vuxna.

Jag kommer ursprungligen från Södermanland men är sedan länge bosatt och verksam i Höga Kusten i Ångermanland och driver sedan många år en frilufts- och boendeanläggning i Nordingrå med historiska anor som heter Lappudden.

Att skriva är ett av mina stora intressen och Vikmännens rike som utkom våren 2021 är min debutroman.

1 kommentar på “Maria Blomster, Vikmännens rike

Kommentarer stängda.