Monica Gullman har nu hunnit till bok 25, 26 och 27 av de 55 titlar som ingår i Låna&Läs 21/22.
Paula Hawkins, Ur förtärande eld (Spänning)
”Kvinnan på tåget” var boken hon slog igenom med och som blev en internationell bästsäljare.
Nu till hennes senaste bok.
En ung man blir knivskuren till döds på en sunkig husbåt i London. Tre kvinnor med olika kopplingar till mannen blir förhörda av polisen.
Laura, den trasiga unga. Hon har sovit över där natten innan, högljutt bråk uppstod på morgon efter, stunden innan han blir knivhuggen.
Miriam, medelålders som bor på grannhusbåten. Hon är överdrivet nyfiken på allt som händer i området. Hon är också den som hittar den döde.
Carla, medelklasskvinnan, moster till den unge mannen.
Alla har blivit sedda, och alla bär på hemligheter som kan ligga och pyra innan det tar fyr. En enda gnista kan tända den förtärande elden. Boken slingrar och snor, om man tror att polisen hittat mördaren, då vrider handlingen ett varv till.
Så kan bara en skicklig författare skriva, och Paula Hawkins är en sådan.
Eva Meijer, Fåglarnas hus (Roman)
År 1900, Len Howards stora fågelintresse började då hon var 10 år.
Ivrigt påhejad av sin pappa författaren. Hon var också ett musikaliskt underbarn, spelade piano och fiol. Sökte till musik akademien i London, flyttade som 20 åring och fick jobb i en orkester vid sidan av studierna.
Boken beskriver så fint hennes liv där med musiken, mannen hon blir förälskad i, fåglarna hon försöker följa i de gröna områden som finns i London.
Så småningom tar intresset för fåglar över, hon köper en liten stuga i ett område där fågellivet är rikt. Att studera fåglar i dess naturliga miljö resulterar också i två böcker och många artiklar. Tilliten är viktigast, det tar år att skapa tillit, hon namnger de olika fåglarna, lär dem att kommunicera.
En otroligt spännande bok, dessutom så välskriven.
Len Howards levnadsöde och hennes relation till naturen är fängslande att följa.
Boken sträcker sig från 1900-1970. Genom två världskrig i London och Sussex.
Micke Leijnegard, Roten till allt ont. (Roman)
Riskkapitalisterna i Sverige och världen blir bara rikare och rikare. De köper upp företag och fabriker, avskedar, lägger ner, startar upp i länder där arbetskraften är betydligt billigare.
Carl Becker är god för 40 miljarder, har 60.000 anställda i 30 länder. Han är riskkapitalist.
Så blir han i en blinkning av med 44 miljoner från ett bankkonto. Vem vågar göra detta mot honom?
En bok i bästa Robin Hood anda. Ta från de rika och ge till de fattiga. En modern Robin Hood som är extremt datakunnig. Pengarna han tar från de rika använder han till att starta upp nedlagda fabriker i Norrlands inland, jobb till långtidsarbetslösa på plats.
Reportern Robin Johansson på SVT blir den som kommer gentlemannatjuven nära.
Vinster i välfärden ska bort, de pengar som blir över ska gå tillbaka till äldreboenden, bättre mat, fler anställda med högre löner billigare boenden.
För pensionärerna, ge dem lite guldkant på tillvaron. Det är ju de som byggt upp det svenska folkhemmet.
Fler pedagoger i skolorna, mindre antal elever i klasserna. Ja tipsen är många när diskussioner på Twitter och Facebook drar i gång.
En spännande intelligent berättelse som fick mig att tänka till. Gott och ont, rikt och fattigt, rätt och fel.
Sju år har Micke Leijnegard skrivit på denna rövarhistoria som såklart måste få ett slut, men ett sådant som fick mig att bokstavligt tappa hakan.
/ Monica Gullman