Efter en varm och mycket torr sommar hittas ett flygplansvrak på botten av en uttorkad sjö i fjällvärlden. Mysteriet med postflyget som försvann en stormig dag 1964 verkar äntligen vara löst. Men när det visar sig att besättningen blev mördad väcks gamla spekulationer till liv, och journalisten Christian Norén börjar gräva efter ett motiv till morden. När Norén sedan försvinner spårlöst inser polisen i Gällivare att gåtans lösning kanske finns i den femtio år gamla utredningen, och att någon gör allt för att sanningen ska förbli okänd.
Amanda Wreede som till vardags jobbar på narkotikaroteln i Stockholm dras motvilligt in i utredningen när det visar sig att hennes pappa, som var polis i Gällivare på sextiotalet, är inblandad. När utredningen hotas att läggas ner tvingas Amanda fortsätta söka svar på egen hand. Svar som sakta blottlägger hennes förflutna: förträngda minnen från en barndom fylld av obehagliga sanningar verkar ha följt med flygplanet upp ur leran.
Recension
Anders Kapp har läst Jerk Schuitemas bok, Flygplanet som försvann. Här är hans recension.
Flygplanet som försvann av Jerk Schuitema kom ut i höstas, men av olika skäl hamnade den en bit bak i läskön. Eftersom jag just nu intresserar mig för Norrlandsspänning, ett rätt rikligt flöde i dessa tider, passade det bra att ta fram den; texten har sin bas i Gällivare, mitt i Norrbotten. Klimathotet är något som rätt naturligt återkommer i många texter just nu, så även här. Det är en extremt varm sommar, vattenståndet i vattenmagasinet Satisjaure, nordväst om Gällivare, är lägre än någonsin. Henrik Johansson hoppas på stora fångster när fiskarna trängts samman på en mindre yta. Men draget fastnar i något och när han försöker få loss det ser han konturen av ett flygplan nere på botten.
Det är titelns plan som Henrik Johansson hittat, flygplanet som försvann, postplanet SE-ZXF som saknats sedan 1964, borta under 55 år tillsammans med piloterna Erik Remnar, 32, från Boden och Karl-Axel Ekvall, 40, från Västerås. Snart står det klart att de blivit mördade men vid den tiden gällde en 25 års preskriptionstid på mord så detta är inte längre ett polisärende.
Seriens huvudperson, Amanda Wreede, återhämtar sig från händelserna i den förra boken tillsammans med sambon Ulf Magnusson i den fina lägenheten på Söder i Stockholm. De är ett vackert par, Ulf har en hög position på UD, tjänar mer än dubbelt så mycket som Amanda vilket är en förutsättning för att de ska kunna bo så fint som de gör. Det börjar bli dags att återgå till jobbet vid kriminalpolisen i Stockholm. Hon ska börja försiktigt, hon har en bra chef, Lars Almén, som bryr sig om henne.
Amandas föräldrar, pensionärerna Ines och Evert Wreede i Gällivare, har varit gifta i 60 år. Evert var polis under många år och för länge sedan inblandad i utredningen av det försvunna flygplanet. Med åren har han blivit allt mer vresigt, tycker illa om det mesta, inte minst Amandas papegoja Kompis, som bor hos hennes föräldrar. När mamma Ines får en hjärnblödning kommer Amanda till Gällivare så fort hon kan. Hon blir kvar och successivt allt mer indragen i de gamla morden som kopplar till nya händelser, både i Gällivare och Stockholm, till hennes tidigare fiende Leon Spencer och inte minst till hennes egen historia.
I Gällivare är kriminalkommissarie Stig Taivalsaari nära pension. Han trivs bra med de unga kollegerna, bland andra kriminalassistent Ola Olsson kallas Skuggan efter sin tid på Span i Stockholm och den vackra och skickliga kriminalteknikern Jenny Sjödin. Trivs mindre bra med sin chef, polisintendent Leif Mårtensson. Stig är en respekterad chef som lyckats med mycket, men det finns ett fall som grämer honom, pojken som försvann, han har letat efter Johan Wreede, Amandas lillebror, i över 20 år.
Christian Norén är ensam journalist på NSDs lokalredaktion i Gällivare och han nöjer sig inte med polisens besked om att mordet på piloterna inte ska utredas. Han vill ta reda på vad som egentligen hände, han är mer nyfiken än vad som kanske är bra för honom.
Ytterligare karaktärer är Erik Nordfors, 38, chef för stora börsföretaget Nordic-Invest med bas i Stockholm som nu fått uppdraget att bygga den nya fina idrottshallen i Gällivare. Han har problem med dementa pappan Gunnar och när det är dags för pampig invigning av bygget uppe i norr skickar han informationsdirektören Helmer Brodin i stället.
Med dessa komponenter bygger författaren skickligt en allt mer dramatisk historia som hela tiden rör sig snyggt mellan olika berättarperspektiv och olika tider i en magisk miljö. Jag kan tycka att 413 sidor är onödigt långt, berättelsen hade vunnit på att kapas en bit. Jag har absolut inget emot actionthrillers med hårdskruvad dramatik, men just här tycker jag att det finns en del onödiga effekter; den här författaren är så skicklig på karaktärsbygget, relationerna, språket, miljön och den intelligenta intrigen att han skulle kunna nöja sig med det. Kanske är det hans bakgrund inom filmen som gör att han också vill infoga scener som skulle kunna bli starka trailers?
I vilket fall som helst är detta läsvärd Norrlandsspänning. Avslutningen talar tydligt för att det ska komma en tredje del i serien och jag hoppas att det inte tar lika lång tid som mellan första och andra boken.
Författaren
Jurrien ”Jerk” Erik Torbjörn Schuitema är född 1963 i Älvkarleby och uppvuxen i Gällivare.
I början av 1990-talet började han arbeta med film som manusförfattare och producent. Bland annat arbetade han med filmen Hjältarna från Sarek, som började spelas in 2001, den största filmsatsningen i Norrbotten genom tiderna, med biopremiär i slutet av 2002. Filmen baseras på en verklig händelse i den svenska fjällvärlden 1951. En 25-årig norrman, Torbjørn Hansen, sköt mot två ripjägare och mördade två piloter. Dåden följdes av en dramatisk jakt som också blev stora nyheter i media där den då okände mördaren i Lapplandsfjällen kallades Fjälldesperadon. (Mannen hamnade så småningom i sluten psykiatrisk vård.) Samma berättelse vidareutvecklade Schuitema till romandebuten 2010, och den boken heter just Fjälldesperadon.
2017 kom han ut med Den som göms i snö, första delen i en serie kallad Papegojan som har sin bas i Gällivare. Huvudperson är polisen Amanda Wreede som nu återkommer i seriens andra del, Flygplanet som försvann.
Under femton år reste han runt i världen för utbildning och arbete, men för tjugo år sedan flyttade han tillbaka till Gällivare där han fortfarande är bosatt tillsammans med sin familj.
Text från bloggen Kapprakt.