Theodor Kallifatides föddes i Grekland 1938 och flyttade till Sverige 1964. Efter diverse arbeten blev han lärare i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet mellan 1969 och 1972. Därefter var han chefredaktör för Bonniers Litterära Magasin fram till 1976. Sedan dess har han vid sidan av sitt författarskap medarbetat i tidningar och tidskrifter samt översatt författare som August Strindberg, Ingmar Bergman och Lars Norén till grekiska och Giannis Ritsos och Mikis Theodorakis till svenska. Sina egna böcker har han skrivit om på grekiska.
Han har utgivit ett trettiotal skönlitterära verk. Flertalet av dem är översatta till främmande språk, bland annat engelska, franska och tyska. Genom åren har Theodor Kallifatides tilldelats ett stort antal priser, bland annat Stora romanpriset 1982, Carl Eldh-priset 1987, Stockholm stads hedersstipendium 1988, Karin Boye-priset 2000, Stina Aronssons pris 2002, Signe Ekblad-Eldhs pris 2008 och Doblougska priset 2017. År 2019 fick han det spanska litteraturpriset ”Premio Cálamo Extraordinario” för den spanska utgåvan av Ännu ett liv.
År 1992 fick Theodor Kallifatides Hans Majestät Konungens medalj, 8:e storleken i Serafimerordens band. 1996 fick han Gyllene korset i Hederslegionen av Greklands president och år 2000 utnämndes han av svenska regeringen till professor ”för ett storartat författarskap”.
Flera avhandlingar har skrivits om hans författarskap, till exempel The Longest Journey of All: Theodor Kallifatides and Second Language Writing av Monika Kallan vid Harvard University.
Hans senaste bok är Kärlek och främlingskap, som är en varm och humoristisk berättelse om en passion med förhinder och om svenskar och invandrare i ett Sverige som fanns för inte så länge sedan.
Nu Theodor Kallifatides måste vi prata om böcker och dina bokhyllor
● Hur organiserar du din bokhylla?
Alfabetiskt.
● Vet du hur många böcker du har hemma?
Mer än tusen.
● Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla?
Nej.
● Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? Pappersböcker.
● Vilken/vilka ”klassiker” läser du om och om igen?
Dostojevskij, Hamsun
● Finns det någon ”klassiker” som du nog aldrig kommer att läsa? Flera.
● Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?
Vägen till Nürnberg
● Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?
Det varierar från en sida till femton, men inte mer.
● Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar?
Ger bort dem.
● Vad läser du just nu?
Margit Silbersteins bok Förintelsens barn.
● Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu?
Goda böcker behöver vi alltid.
●Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst?
Helgonbiografier.
● Vilken litterär gestalt skulle jag vilja vara?
Ingen.
● Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?
Någon som tyckte om mig.