

Allt fler blir medvetna om livsstilens betydelse för hälsan. Trots det upplever många att det har blivit svårare att veta vad som egentligen är det bästa. Vi möts av mängder med råd och ibland är de direkt motsägande. Budskap sprids snabbt och effektivt i sociala medier och det har blivit svårare att skilja på fakta och tyckande.
Den här boken vilar på vetenskaplig grund. Mai-Lis Hellénius berättar om vad den samlade och aktuella forskningen säger om rörelsens, matens, stressens, ja helt enkelt livsstilens betydelse för vår hälsa. Boken är fri från pekpinnar, förbud och inte-göra-listor . Det måste bli roligare och lättare att ändra livsstil. Och kom ihåg att det aldrig är för sent! En liten men konsekvent förändring av hur vi lever våra liv i vardagen har stor effekt på välmående och hälsa. Boken innehåller ett 30-tal av Mai-Lis favoritrecept.
Mai-Lis Hellénius är professor på Karolinska Institutet och specialist på förebyggandet av hjärt-kärlsjukdom med fokus på vår livsstil, framför allt fysisk aktivitet och matvanor. Hennes böcker har blivit prisbelönta och hon har fått flera utmärkelser för sin forskning och sitt folkhälsoarbete.
Tips från coachen
Runt nio timmar om dagen – så mycket sitter många svenskar. Men genom att resa oss upp och lägga in rörelse i vår vardag kan vi få ett längre och friskare liv, enligt professor Mai-Lis Hellénius.
Stå upp
Börja med det lilla – och då handlar det framför allt om att bryta stillasittandet. Res dig upp minst ett par minuter varje halvtimme. Gå runt och sträck på kroppen. Sätt en tajmer om du har svårt att komma ihåg.
Öka vardagsrörelsen
- Hitta rörelse, både inom- och utomhus. Det kan vara något så enkelt som att flytta skrivaren eller papperskorgen på jobbet, så att du får gå lite extra för att ta dig dit.
- Ta pauser i möten, ha gå- eller ståmöten.
- Har du ett aktivt men ensidigt jobb, försök att få in rörelser som involverar hela kroppen.
- Res dig upp hemma, gå runt under reklampausen på tv:n till exempel.
- Gå upp- och nerför trappan. Det är jättebra rörelse, eftersom vi fått allt sämre kondition och svagare muskler.
- Få in snabbträning hemma: Gör 10 armhävningar mot dörrposten varje gång du går in på toaletten, 10 benböj när du går in i köket. Det kanske känns konstigt till en början, men till slut blir det en rutin.
Det här händer i kroppen när du rör på dig
Ämnesomsättningen och förbränningen ökar, vilket minskar risken för övervikt. Nedbrytningen av socker i blodet ökar, vilket minskar risken för diabetes typ 2. Muskelcellerna använder nämligen socker som bränsle. Kroppen blir mer effektiv på att bryta ner blodfetter. Musklerna producerar så kallade myokiner, som kan ha en uppiggade, antidepressiv, smärtstillande och antiinflammatorisk effekt.